Unija poslodavaca podržala preporuku Vlade Srbije o jedinstvenoj ceni struje od 75 evra po MWh 1Foto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Unija poslodavaca Srbije saopštila je danas da podržava preporuku koju je Vlada Srbije uputila Elektroprivredi Srbije (EPS) o jedinstvenoj ceni struje za preduzeća do 30. juna 2022. godine.

„Zaključak Vlade Srbije zapravo je prihvatanje inicijative za postepeno poskupljenje električne energije, koju je Unija poslodavaca uputila u ime privrede, a preko Socijalno-ekonomskog saveta Srbije (SES)“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da „ovakav stav pokazuje da je Vlada Srbije razumela apel privrede i upozorenje da će naglo poskupljenje struje onemogućiti rad jednog broja preduzeća, ugroziti profitabilnost drugog dela firmi, a na kraju da će se bez ikakve dileme odraziti na skok cena finalnih proizvoda i usluga, a time i na standard svih građana“, navedeno je u saopštenju.

U zaključku koji je donela Vlada Srbije preporučeno je EPS preduzećima kojma ističe ugovor o snabdevanju, ponudi električnu energiju po jedinstvenoj nepromenjenoj ceni od 75 evra za megavatsat, bez poreza na dodatu vrednost (PDV) za period od 1. januara do 30. juna 2022. godine.

Preporučeno je i da kupcima električne enrgije koji po ugovoru imaju višu cenu od 75 evra, EPS ponudi izmenu ugovora u pogledu cene i perioda važenja, počev od 1. januara 2022.

„Pružajući podršku zaključku Vlade Srbije, kojim je data značajna podrška privrednim subjektima, Unija poslodavaca očekuje da u budućnosti bude uključena u razgovore o ceni energenata za preduzeća. Unija veruje da će EPS uvažiti preporuku Vlade, kao i da će ubuduće politiku cena prema privredi voditi uz konsultovanje reprezentativne organizacije poslodavaca, naravno vodeći računa i o održivom poslovanju svog preduzeća“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari