UNS: Pojedine banke ne daju kredite udruženjima i novinarima 1

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je poslednjih nedelja od kolega saznaju da im pojedine banke ne odobravaju kredite sa objašnjenjem da ne kreditiraju udruženja građana, medije i zaposlene u njima.

Istovremeno, zahtev za investicioni kredit UNS-u su odbile da daju Rajfajzen i Vojvođanska banka sa istim obrazloženjem. Ranije, banka Inteza odbila je da odobri kredit radiju „Bravo“ iz Požarevca, a nedavno i jednom mediju iz Niša.

“Iako je UNS poslednjih godina od Vojvođanske i Rajfajzen banke uzimao i bez dana kašnjenja vratio više kredita u ukupnom iznosu od oko 200.000 evra, ove godine obe banke odbile su UNS-ov zahtev za kredit sa obrazloženjem: „ne dajemo kredite udruženjima građana“. Kredit je UNS-u na kraju odobrila Ekspo banka”, navodi UNS.

UNS se kako navodi, obratio svim bankama u Srbiji sa pitanjem odobravaju li kredite udruženjima građana, nevladinim organizacijama i medijima, kao i da li ih, pri odobravanju kredita, tretiraju jednako kao i druga pravna lica. UNS je želeo da od banaka sazna i da li NVO, medije, udruženja, ali i zaposlene u medijima, smatraju rizičnom kategorijom pri razmatranju zahteva za kredit. Na ova pitanja UNS-a, od 30 banaka, odgovorile su samo dve – Telenor i Unikredit banka, pa smo ostali uskraćeni za odgovor koje banke još, osim onih čiju su poslovnu politiku kolege osetile na vlastitoj koži, ne kreditiraju udruženja građana i novinare.

„Udruženja građana, nevladine organizacije i mediji u Unikredit banci imaju jednak tretman kao i sva druga pravna lica. Procenjuje se kreditna sposobnost na osnovu koje se proizvod/usluga odobrava ili ne“, prenosi UNS odgovor koji su dobili izUnikredit banke. U Telenor banci UNS-u su rekli da su orijentisani isključivo na poslovanje sa građanima, pa tako ne odobravaju kredite pravnim licima.

UNS prenosi da su u Narodnoj banci Srbije rekli da su banke dužne da pri donošenju odluke procene finansijsko stanje odnosno kreditnu sposobnost dužnika. Međutim, nasuprot tome, u NBS smatraju i da „odluku o tome da li će klijentu odobriti kredit, banka donosi u skladu sa načelom slobode ugovaranja, svojom poslovnom politikom i unutrašnjim aktima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari