Uoči sednice Socijalno-ekonomskog saveta: Sindikati pristaju da minimalac bude 53.500 dinara? 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Sindikati će na sutrašnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta pristati da se minimalna zarada izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe, odnosno na sumu od 53.500 dinara u slučaju da Ministarstvo finansija izađe sa predlogom koji je u javnost izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saznaje Danas.

Sindikati koji učestvuju u pregovorima sa predstavnicima Vlade i poslodavaca nisu zadovoljni što nije prihvaćen njihov predlog da minimalac bude 60 odsto od iznosa minimalne potrošačke korpe, što je 61.800 dinara, međutim ističu da će nakon pritiska koji su izvršili na nadležne njegov iznos po prvi put biti izjednačen za iznosom minimalne potrošačke korpe što predstavlja određeni uspeh.

Podsećanja radi, predsednik Vučić juče je na televiziji Pink izjavio da očekuje da se u naredna dva dana završe pregovori oko rasta minimlane zarade u 2025. godini i da njen iznos bude 53.500 dinara mesečno.

On je istakao da je njegova molba Vladi Srbije da se minimalac poveća za 14 odsto, kako bi “po prvi put minimalna zarada pokrila minimalnu potrošačku korpu”.

– Ja bih mnogo voleo, pošto smo izračunali da bi bila pokrivena minimalna potrošačka korpa koja je oko 53.500 dinara, kada bi to bilo moguće, a to bi bilo baš veliko povećanje minimalne zarade od skoro 14 odsto i molim Vladu da još jednom to sagleda – kazao je Vučić.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović je na pitanje Danasa da li će reprezentativni sindikati sutra prihvatiti predlog da minimalac bude 53.500 dinara odgovorio da prvo moraju da saslušaju šta će po tom pitanju reći nadležni u Ministastvu finansija.

– Sačekaćemo sastanak i čuti kakav će predlog izneti predstavnici Vlade Srbije. Na osnovu toga kakav on bude mi ćemo se izjasniti. U slučaju da minimalna zarada dostigne iznos minimalne potrošačke korpe to bi svakako bilo veliko povećanje. Takođe, to bi bilo prvi put da se izjednači iznos minimalca i minimalne potrošačke korpe, a to je nešto na čemu mi insistiramo u poslednjh nekoliko godina. Iako je povećanje od 14 odsto, o kome se sada govori kao o predlogu, veliko, moram da istaknem da smo mi ipak očekivali da ono bude veće. Izneli smo naš predlog da minimalna zarada bude na nivou od 60 odsto vrednosti prosečne potrošačke korpe. Kada budemo pregovarali o visini minimalca za 2026. godinu tražićemo da se princip izjednačavanja minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe odbaci kao neadekvatan i da se minimalac usaglašava na način koji smo izneli i sada – ističe Mihajlović.

Inače, Vlada Srbije je saopštila da će premijer Miloš Vučević prisustvovati sutrašnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj će biti reči o visini minimalne zarade u Srbiji.

Sednici će prisustvovati i ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović i predstavnici Unije poslodavaca Srbije.

Vlada Srbije, tačnije rečeno resorno Ministarstvo finansija je 19. avgusta izašlo sa predlogom da se minimalna zarada poveća za osam do deset odsto.

Reprezentativni sindikati, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” su kategorično odbili takvu ponudu uz argument da bi sa tim povećanjem iznos minimalne zarade bio niži od iznosa minimalne potrošačke korpe.

Nakon toga Vlada je korigovala svoj predlog i predložila sindikalcima da taj iznos bude veći od 10 odsto.

Onda se oglasio i predsednik Vučić sa molbom Vladi da se minimalna zarada poveća za 14 odsto i tako izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Na početku pregovora SSSS i UGS “Nezavisnost” su na SES-u izneli predlog da bi minimalac u sledećoj godini trebalo da iznosi 61.800 dinara mesečno što je, po njihovoj računici, 60 odsto od prosečne potrošačke korpe u Srbiji.

Sa druge strane, poslodavci su tada istakli da bi minimalna zarada trebalo da se poveća za osam odsto.

Uoči početka pregovora o visini minimalca koji su startovali 15. avgusta predsednik Vučić nagovestio je da bi minimalna zarada mogla da se poveća “značajno preko 50.0000 dinara” ali nije hteo da dalje govori na tu temu kako ne bi, kako je istakao, pokvario pregovore partnera u Socijalno-ekonomskom savetu.

Minimalac u ovom trenutku iznosi tačno 47.154 dinara mesečno što je niže od iznosa minimalne potrošačke korpe, a to je oko 53.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari