Od 90 predloženih amandmana na Zakon o legalizaciji Vlada Srbije prihvatila je devet i kao svoje ih uputila u Skupštinu. Amandmani koje je usvojila Vlada o upisu nelegalnih objekata u katastar znatno će promeniti predloženi Zakon o legalizaciji. Pogodnost da upišu vlasništvo u katastar imaće oni bespravni graditelji koji su zidali kuću do 300 kvadratnih metara, vikendicu do 200 i zanatsku radnju do 100 kvadratnih metara, precizira se u amandmanu koji su predložili socijalista Aleksandar Antić i Dejan Rajčić, poslanik Nove Srbije.


Ako je kvadratura veća, vlasnik mora da nastavi redovan postupak legalizacije u nadležnoj opštinskoj ili gradskoj službi, odnosno da dobije naknadnu građevinsku i upotrebnu dozvolu i naravno plati naknadu za uređenje građevinskog zemljišta. Svi oni koji planiraju da prodaju svoja zdanja nakon katastarske legalizacije, moraće prvo da plate lokalnoj samoupravi naknadu za uređenje zemljišta i prilikom zaključenja kupoprodajnog ugovora sudu dostave taj dokaz.

Usvojen je i amandman kojim je predviđeno da u slučajevima kada nije urađena preparcelacija, bespravni graditelj mora da pribavi saglasnost sukorisnika ili suvlasnika na zemljištu, jer je svuda u svetu pravo svojine je neprikosnoveno. Vlada Srbije znatno je izmenila i članove zakona koji se odnose na bespravnu gradnju na tuđem zemljištu i to tako što su odredbe preformulisane u korist vlasnika parcela. Ta zdanja će biti upisana, ali samo sa pravom prilaza objektu, dok pitanje zemljišta mora da se reši sa vlasnikom, bilo da je to država, lokalna samouprava ili treće lice. Parcela mora da se pribavi pravno teretnim poslom, dakle, da se plati.

U katastar će biti upisana i ona zdanja koja su u granicama nacionalnih parkova, infrastrukturnih koridora, ali samo ako vlasnik objekta pribavi dokaz nadležne institucije prema propisima koji uređuju tu oblast. Primera radi, ako je objekat u zoni dalekovoda, moguće je da se upiše u katastar samo ako to odobre Elektromreže Srbije. Tek kada dostavi dokaz da je zemljište pribavio od vlasnika, biće upisana i svojina na parceli. Do tada nema nikakva prava na zemljištu osim pristupa objektu. Ako sa vlasnikom ne reši pitanje parcele u roku od dve godine, vlasnik objekta je dužan da o svom trošku u nadležnoj službi utvrdi zemljište za redovnu upotrebu objekta i vlasniku isplati tržišnu cenu. Ali to će bliže biti uređeno pravilnikom. Nova zakonska rešenja već propisuju izradu podzakonskih akata.

Zakon o upisu svojine na nelegalno sazidanim objektima važiće do kraja 2014. godine. Pravo na upis imaju zdanja sazidana do 11. septembra 2009, a svi oni, koji su nadležnim službama već podneli prijavu za legalizaciju, ne moraju da podnose novi zahtev katastru. Oni koji nisu podneli zahteve za legalizaciju mogu da se prijave katastru u roku od godinu dana od stupanja na snagu ovog leks specijalisa. Uz zahtev prilažu geodetski snimak, a ako su zidali na tuđem zemljištu, i dokaze da su stvarni vlasnici objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari