Investicija Komiko oila, odnosno izgradnja moderne rafinerije nafte u Smederevu, posle potpisivanja sporazuma o poravnanju sa Skupštinom grada, ide svojim tokom, i očekuje se da ovih dana nadležni organi matične firme Komiko oversis potpišu potrebne akte kako bi se pustio novac za plaćanje zemljišta na kome će biti izgrađena rafinerija – kaže za Danas Radomir Radivojević, predstavnik Komiko oila u Srbiji.


Prema njegovim rečima, 25. januara će se održati Skupština akcionara američke kompanije Komiko oversis, nakon koje će biti zvanično predstavljeno ko je još sem Brajana Mareja i drugih akcionara koje je srpska javnost imala priliku da upozna, u vlasničkoj strukturi Komiko oversisa.

– Akcionari Komiko oversisa koji se dosad nisu legitimisali u Srbiji, iz razumljivih razloga, jer nisu želeli da dopuste da se sa njihovim imenom igra kao što su se neki igrali sa imenom Komiko oila u Srbiji do postizanja sporazuma, biće predstavljeni na Skupštini. Reč je o dva veoma velika svetska privredna imena, jednoj bankarskoj instituciji i jednom privatnom investitoru čija kompanija čini jednu od deset najvećih u svetu. Na taj način će se najbolje razbiti raznorazna neosnovana podmetanja, da je nepoznato ko stoji iza Komiko oila i da je njegov kapital sumnjiv. Nadam se da će nakon što javno budu predstavljeni i drugi veliki akcionari Komiko oversisa sa imena kompanije biti skinuta anatema koju su nametali određeni krugovi u Srbiji – ističe Radivojević. On dodaje da očekuje da će se odmah nakon održavanja Skupštine akcionara pustiti novac za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije i to u ugovorenom roku sa Skupštinom grada Smedereva do 4. februara.

Podsećanja radi, Skupština grada Smedereva je 4. januara prihvatila predlog o izdavanju u zakup građevinskog zemljišta za izgradnju rafinerije i predlog o vansudskom poravnanju zbog kašnjenja u isplati sredstava za zakup zemljišta, čime je izbegnut sudski spor Komiko oila i Smedereva. Komiko oil se obavezao da potrebnu sumu u koju je uračunata i zatezna kamata isplati u roku od mesec dana od prihvatanja predloga od strane odbornika Skupštine grada Smedereva. Predviđeno je da izgradnja rafinerije nafte, koja će koštati 250 miliona evra, traje tri godine i da će u njoj posao naći oko 700 stotina radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari