Da li će Komiko oil ispoštovati rok i uplatiti 652 miliona dinara u gradsku kasu Smedereva kao naknadu za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije nafte u tom gradu definitivno će biti poznato danas kada će nadležni iz Skupštine grada održati konferenciju za medije posvećenu toj temi. Inače, rok predviđen sporazumom o poravnanju između Skupštine grada Smedereva i američke kompanije Komiko oil istekao je u ponoć.

U pres-službi Skupštine grada Smedereva juče nam je rečeno da nikakvih izjava neće biti do održavanja današnje konferencije za novinare, na kojoj će zvaničnici Grada izneti svoj stav koji će zavisiti od toga da li će Komiko oil uplatiti dogovorenu sumu ili ne. U Komiko oilu takođe nisu želeli ništa da komentarišu, uz obrazloženje da se još uvek održavaju sastanci posvećeni tome. Međutim, nadležni u toj kompaniji su poručili da će se zvaničnim saopštenjem javnosti oglasiti u toku dana.

Kako Danas nezvanično saznaje u izvorima bliskim Skupštini grada Smedereva, novac najverovatnije neće biti uplaćen do isteka roka. Mediji su ovih dana spekulisali da Komiko oil neće platiti zakup zbog „neslaganja u rukovodstvu te kompanije“.

Podsećanja radi, Komiko oil je sa prethodnim gradskim vlastima više od tri godine pregovarao o uslovima za dodelu zemljišta na kome bi bila izgrađena savremena rafinerija nafte. Bilo je planirano da u Smederevu izgradi modernu rafineriju vrednu 250 miliona dolara za godinu i po dana i da u njoj zaposli 700 radnika. Pregovori su često bili prekidani pa nastavljani zbog protivljenja grupe odbornika koji su tražili čvršće garancije od kompanije. Na čelu te grupe bila je sadašnja gradonačelnica Jasna Avramović. Dogovor je konačno postignut neposredno pred prošlogodišnje izbore, 25. aprila, ali u roku koji je unet u ugovor Komiko nije uspeo da isplati cenu za zakup zemljišta. Gradska vlast je potom pokrenula parnicu za raskid ugovora, ali su odbornici Skupštine grada u decembru izglasali poravnanje sa tom kompanijom u kome je precizirano da će ona uplatiti novac za zakup zemljišta do 4. februara, a ako se to ne desi, ugovor će biti raskinut.

Novi član

Komiko oil je za nastup na srpskom tržištu osnovan pre pet godina kao američko holandski konzorcijum Komiko oversiz, a činile su ga firme Brajan Marej, investicioni fond iz Njujorka, zatim Bejzik ekvipment koji se bavi proizvodnjom opreme za rafinerije i Globalgas enerdži grup, naftna kompanija koja ima svoje bušotine u u Nigeriji i bivšim sovjetskim republikama. Do problema sa uplatom za posao koji je konzorcijum ugovorio u Srbiji došlo je zbog sukoba među članicama, a kao moguće rešenje pominje se mogućnost da se uvede novi član koji bi realizovao ugovor sa smederevskim vlastima, a zbog toga bi bio zatražen novi produžetak roka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari