Manjinski akcionari hotela „Astoria“ iz Beograda podneli su tužbe nadležnim sudovima radi zaštite svojih prava od kojih neće odustati, makar morali pravdu da potraže i pred međunarodnim sudovima, pa i protestom ispred Vlade Srbije, tvrdi njihov zastupnik advokat Aleksandar Stanimirović.

– Problemi manjinskih akcionara počinju nakon privatizacije, već na samom startu trgovanjem akcijama na Beogradskoj berzi, kada je većinski vlasnik preko povezanih lica na nedozvoljeni način oborio vrednost akcija sa 6.340 dinara na 600 dinara. Na taj način tržišna vrednost akcija, a time i celog privrednog društva je veštački desetostruko umanjena, čime je manjinskim akcionarima naneta ogromna materijalna šteta – kaže Stanimirović za Danas.

Za povezana lica je zbog kupovine akcija nastala obaveza da upute ponude za preuzimanje paketa svim akcionarima, onako nkako to definiše Zakon o preuzimanju akcionarskih društava.

– Uprkos tome što je većinski vlasnik morao još 2010. da ponudi preuzimanje akcija iz portfelja manjinskih akcionara, on to ni do danas nije učinio. Početkom aprila 2012. akcionari su se obratili Komisiji za hartije od vrednosti, koja godinu dana kasnije donosi rešenje koje je izazvalo pravi šok za akcionare. To rešenje sadrži brojne nepravilnosti, među kojima je i primena odredbi Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, koje su prestale da važe pre dve godine, čime su stvoreni uslovi da povezana lica izbegnu davanje ponude za preuzimanje preostalih akcija – tvrdi Stanimirović.

Kako navodi, zbog toga je u ime akcionara uputio tužbu Upravnom sudu, ali i podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Komisije za hartije od vrednosti Zorana Ćirovića Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

– Komisija za hartije od vrednosti ne štiti finansijsko tržište već interese krupnog kapitala – tvrdi Stanimirović, dodajući da su institucije toliko blokirane da akcionari praktično ne mogu da ostvare prava koja po zakonu imaju. „Ozbiljna borba protiv korupcije i kriminala apsolutno podrazumeva da se preispita rad Komisije za hartije imajući u vidu da je dovršetak mnogih sumnjivih privatizacija i berzanskih transakcija morao proći kontrolu tog organa „, smatra sagovornik Danasa.

Prema rešenju Komisije za hartije od vrednosti od 5. marta ove godine utvrđeno je da je za konzorcijum koga čine Montenegro premier d.o.o. Podgorica i Progres A.D. Mladenovac, kao i sa njima povezano pravno lice Frad Filteri d.o.o. Aleksinac 16. decembra 2010. nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje akcija Astorie a.d. Beograd. Međutim, prema Stanimirovićevom tumačenju, konzorcijum po zakonu ne može da objavi ponudu, nego samo pojedinačna povezana preduzeća. Kako dodaje, rešenje Komisije suprotno zakonu određuje i da će ukoliko pomenute firme nemaju sredstva za ponudu za preuzimanje akcija, sticalac akcija Frad Filteri iz Aleksinca moći da proda stečene akcija u roku od tri meseca od prijema rešenja, i tako se sva povezana lica oslobode zakonske obaveze.

– Ovo je tipičan primer opstrukcije koju sprovodi državni organ, tako što donosi konačno rešenje uz neverovatan broj pravnih manjkavosti koje se usled toga i ne može sprovesti, a akcionarima onda ostaje višegodišnja borba kroz skupe sudske postupke – tvrdi advokat Aleksandar Stanimirović.

Prema listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za prošlu godinu, Srbija na je po stepenu zaštite malih akcionara 136. mestu od 144 posmatrane zemlje. Neisplaćivanje dividendi i izvlačenje dobiti iz preduzeća u korist većinskog vlasnika, a na štetu malih akcionara i države, smatra se jednom od najčešćih zloupotreba vlasnika preduzeća. Komentarišući te tvrdnje, Zoran Ćirović, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, nedavno je za NIN izjavio da je „većina pravnih instituta koji stoje na raspolaganju malim akcionarima u isključivoj nadležnosti sudova“. Prema njegovim rečima, „Komisija za hartije od vrednosti postupa u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima i nikada se u svom postupanju po navedenim zakonima nije proglasila nenadležnom“.

Privatizacioni ugovor

Ugovorom o prodaji društvenog kapitala iz marta 2009. konzorcijum koji čine firme Progres iz Mladenovca i Montenegro premijer iz Podgorice, stekao je 70 odsto društvenog kapitala hotela Astoria, a potom zajedno sa akcijama koje je stekao na osnovu obavezne investicije, dobio 84,5 odsto udela u vlasništvu. U prvom trgovanju akcijama cena je iznosila 6.340 dinara, ali je potom bez izuzetka beležila pad. Akcije je kupovalo takođe privatizovano preduzeće Frad filteri iz Aleksinca, ali iza svih pomenutih firmi većinski vlasnik je isti – Dušimir Zabunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari