Uređeno oko 30 hektara zemljišta 1

U proteklih godinu dana, od septembra prošle do septembra ove godine, u rudarskom sektoru ogranka „TE-KO Kostolac“ rekultivisano je 28,5 hektara degradiranih površina.

Napravljeno je i više kilometara protivpožarnih puteva, kanala za odvod atmosferske vode, a vodilo se računa i o već postojećim zasadima na prostoru tri šumske jedinice – Ćirikovac, Klenovnik i Drmno. Sve radove na tim poslovima realizovalo je izdvojeno preduzeće „Rekultivacija i ozelenjavanje zemljišta“ iz Kostolca, a ukupna vrednost radova iznosila je 52 miliona dinara.

Najveći poslovi bili su na unutrašnjem odlagalištu Površinskog kopa „Drmno“, i to na drugoj jalovinskoj etaži, koja se nalazi na obodu sela Drmno. Na kosinama druge odlagališne etaže, na površini od 15 hektara, zasađen je uglavnom bagrem, ali i druge vrste šumskih zasada, što predstavlja i svojevrstan ekološki zaštitni pojas prema selu. Na ravnim delovima etaže na površini od ukupno 10 hektara, posejane su detelina lucerka i liguminozne smeše (smeše raznovrsnih trava pogodne za ovu vrstu zemljišta).

Na spoljašnjem odlagalištu kopa „Drmno“, na površini od 3,5 hektara, uspešno je formiran zasad paulovnije. Reč je o listopadnom drveću poreklom iz Kine. Odlikuje se izuzetno brzim rastom, kvalitetom drvne građe, ogromnim listovima i prelepim cvetovima, kao i stoprocentnom iskorišćenju. List ovog drveta raste do 70 centimetara u prečniku, samo drvo i do 20 metara u visinu, a cvet je grozdast, roze do lila boje sa divnim mirisom.

Mogućnosti iskorišćenja ovog drveta su višestruke. Može se koristiti kao ogrev. Ima istu kaloričnu vrednost kao mrki ugalj, ali mu je emisija štetnih gasova veoma mala. Od jednog kubnog metra drveta ostaje samo pola kilograma pepela. Zato se koristi i za brikete i za izradu peleta. Kao industrijska građa je veoma zahvalno iz više razloga. Seče se već posle sedam do osam godina i daje do jednog metra kubnog građe po stablu. Drvo je meko, lako za obradu, jednostavno se suši prirodnim putem, a nakon sušenja ne prima vlagu. Ima lakoću lipe, a čvrstinu bukve. Koristi se za izradu nameštaja, muzičkih instrumenata, dasaka za jedrenje, delove aviona i brodova, igračaka, lamperije i brodskog poda koji je otporan na vlagu, za izradu sauna itd.

Kao hortikulturna vrsta, koristi se za sadnju u dvorištima i parkovima (zbog hlada koji daju njeni ogromni listovi i atraktivnog i mirisnog cveta), ali služi i kao vetrobranski, zaštitni pojas. List se koristi za izradu peleta, ali i za ishranu stoke, jer ima veći procenat azota od deteline. Uzgaja se i kao medonosna kultura. Cveta obilno, 20 dana pre bagrema, cvetovi su puni nektara, a med dobijen od njih je izuzetnog kvaliteta.

Tokom ove i naredne godine biće nastavljeno uređenje degradiranih, ali i održavanje postojećih uređenih površina u skladu sa novom planskom osnovom. Planirano je da se uredi obodni deo nekadašnjeg Površinskog kopa „Ćirikovac“, od reke Mogile do manastira Rukumija. Reč je o površini od 6,5 hektara, koja će biti pošljumljena adekvatnim šumskim zasadom.

Za nastavak poslova 195 miliona

Planom rekultivacije za 2016. i 2017. predviđeno je da se privede nameni površina od 20 hektara na spoljnjem odlagalištu kopa „Drmno“, a biće nastavljeni radovi na rekultivaciji unutrašnjeg odlagališta ovog kopa na površini od 44 hektara. Za te poslove rekultivacije i investiciono održavanje planirano je da se izdvoji 195 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari