Iako se pretpostavljalo da će novim Zakonom o planiranju i izgradnji između ostalog biti rešen i problem divlje gradnje, lokalne vlasti na terenu suočavaju se sa više problema nego što je to zakonodavac mogao da predvidi. Jedan od drastičnijih primera je četvrto po redu odlaganje rušenja nelegalno podignutog objekta od oko 100 kvadrata u ulici Stanka Vraza na Zvezdari.

– Ponavlja se ista priča sa porodicom Kostovski. Nazivaju nas ubicama i govore da odlaskom u opštinu idemo mečki na rupu. Tvrde da će svako ko pokuša da ih sruši biti smenjen. Ćerka Nataša, koja je član Demokratske stranke, hvali se da im niko ništa ne može jer imaju podršku najviše vlasti. Čak pominje ime ministra koji nije u tom resoru, a i rodbinsku vezu sa jednim srpskim ambasadorom. Očito smatraju da su iznad zakona i da sve mogu – kaže Miodrag Kupi, jedan od suvlasnika na parceli.

Mašine, interventna brigada policije, hitna pomoć i ekipa za rušenje povučeni su prošle nedelje, a novo okupljanje svih tih službi zakazano je za 1. septembar.

Parcela u Ulici Stanka Vraza ima tri suvlasnika, od kojih su dve porodice imale nasleđenu porodičnu kuću, izgrađenu sa potrebnim dozvolama, a treći, Koče Kostovski, raspolagao je u početku sa manje od sedam kvadrata, koliko je merila soba kupljena od prvog vlasnika, ali je nadogradnjom, „kako bi obezbedio krov nad glavom za porodicu“ stigao do stotinak kvadrata. To zdanje nije moglo da se legalizuje i od 2003. godine donete su dve izvršne sudske presude o rušenju, ali ono nije realizovano. U međuvremenu, sva tri vlasnika sklopila su ugovor sa investitorom koji je bio spreman da u okviru zgrade koju bi sazidao na tom prostoru, za suvlasnike izdvoji stanove ukupne veličine od po stotinak kvadrata. Na osnovu tog ugovora, preduzeće Sava invest je još u aprilu prošle godine dobilo dozvolu za gradnju, inače papir do koga je u Beogradu teško doći, a gradnju je kreditnim aranžmanom trebalo da prati banka. Jesenas je, po dobijanju papira, investitor započeo radove i najpre srušio objekat prva dva vlasnika. Iako je od investitora dobio 6.600 evra za pokrivanje troška privatnog stanovanja do završetka gradnje i montažnu kuću od četrdesetak kvadrata na drugom placu, Kostovski se u međuvremenu predomislio i odbio da izađe iz svog dela kuće.

Novi Zakon o planiranju i gradnji je, međutim, propisao rokove za legalizaciju divlje gradnje. Kostovski je pokušao da dobije dokumenta za kuću, ali kako objekat nije mogao da ispuni uslove zahtev mu je odbijen. Na potezu je bila opština, koja ima obavezu da u takvim situacijama sruši nelegalo podignut objekat i administracija lokalne uprave je takvo rešenje i donela. Međutim, od maja akt koji stupa na snagu istog dana, ne može da se izvrši.

– Rušenje je odloženo za 1. septembar na molbu Kostovskog. Znam da postoji građevinska dozvola za tu parcelu i ugovor između njega i investitora kojim je on do završetka gradnje stambeno obezbeđen, ali to je njegov privatni odnos sa građevinarom. Odluka o rušenju koja opštinu obavezuje, doneta je po osnovu odbijene legalizacije – kaže za Danas predsednik opštine Zvezdara, Milan Popović. Na pitanje da li je tačno da je urgencija „iz vrha vlasti“ stopirala rušenje on, posle kraće pauze, kaže „kuća će sigurno biti srušena 1. septembra“.

Brojne molbe za pomoć

Dve porodice, čija je kuća srušena i koje više od godinu dana uzalud čekaju da se plac raščisti i počne gradnja kojom će rešiti svoj stambeni problem, obratile su se za pomoć Republičkoj građevinskoj inspekciji, kao i Upravnoj inspekciji zbog odugovlačenja u izvršnom postupku. Takođe su se obratile Narodnoj kancelariji, gradonačelniku Beograda i Zaštitniku građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari