Kompanija US Steel Srbija saopštila je juče da je nezadovoljna svojim finansijskim rezultatima u Srbiji i da nastoji da nadje najbolje rešenje za poboljšanje stanja u smederevskoj železari. „Ekonomska situacija u Evropi, naročito u Južnoj Evropi, gde se nalaze postrojenja Ju es Stil Srbija, veoma je teška. Naši finansijski rezultati u Srbiji su neprihvatljivi i nastojimo da istražimo sve mogućnosti u cilju poboljšanja trenutne situacije „, navodi se u saopštenju.


Radnici Ju-Es stila Srbija zabrinuti su zbog mogućeg zatvaranja železare, ali se nadaju da takva odluka neće biti doneta, saopštio je juče Samostalni sindikat te fabrike. „Kruže razne priče, što preko elektronskih, što preko drugih medija, kruže po gradu i po fabrici, da kupuju nas ovi ili oni, ali mi njih niti hoćemo da komentarišemo, niti njima da se bavimo“, rekao je predsednik Samostalnog sindikata u Ju-Es stilu Siniša Prelić. On je dodao da je „činjenica da se trenutno radi s jednom visokom peći“, da situacija nije najbolja i da je „proizvodnja smanjena zbog nedovoljno narudžbina“. Prelić je kazao da se u Sindikatu nadaju da krajem januara neće biti donete „strašne odluke“ o otpuštanjima ili zatvaranju fabrike. „Našu zabrinutost podgrevaju razna pisanja, priče i neke analize raznoraznih analitičara“ dodao je Prelić i istakao da je sada važno da se „proizvede sve što je naručeno“. Direktor komunikacija u Ju-Es stilu Nemanja Brković, na pitanje da li će u Smederevu biti ugašene obe visoke peći, odgovorio je da u skladu sa poslovnom politikom kompanije, ne može da komentariše trenutno stanje u proizvodnji van redovnih kvartalnih finansijskih izveštaja.

Brković je u sledećoj poruci obavestio saradnike da je „prihvatio ponudu“ za posao „u drugoj kompaniji“ i da će napustiti Ju-Es stil „za dve nedelje“.

Centrala Ju es stila u SAD najavila je da će 31. januara odlučivati o sudbini železare u Srbiji zbog loših poslovnih rezultata, prouzorokovanih globalnom ekonomskom krizom. Vlada Srbije je spremna da pomogne da ne dođe do zatvaranja Ju es stila, najvećeg srpskog izvoznika, ali još nije odlučeno na koji način će to biti učinjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari