Ove nedelje će biti raspisan konkurs za direktora Železnice Srbije, a će vrlo brzo moraće da se raspiše i konkurs za direktora Srbijagasa, potvrdila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i urbanizma Zorana Mihajlović gostujući u programu televizije B92.

Ona je naglasila da Vlada neće biti selektivna u primeni Zakona o javnim preduzećima, koji je, kako je istakla „obavezujući“. „Pravila koja važe za Železnicu odnosiće se i na ostala javna preduzeća“, rekla je ona navodeći da će na konkurs za direktora Železnice moći da se jave svi oni koji misle da ispunjavaju uslove.

Mihajlović je kazala da se u Vladi nije razgovaralo da li biznismen Milan Beko želi da bude direktor Železnica ili ne, dodajući da ne zna da li se on nudio da bude direktor ili je njemu nuđeno. Ona ipak smatra da novi direktor Železnice mora da bude iskusan i vredan, spreman da mnogo vremena provedu u Železnici i da „nije kompromitovan“.

Govoreći o svojim čestim obilascima gradilišta, ona je navela da pre nje ministri nisu obilazili gradilišta, osim kada je trebalo da preseku vrpcu. Ministarka je rekla da je „igrom slučaja“ mogla da iskoristi jedan trenažni let helikopterom kako bi izvršila inspekciju jednog mesta gde se izvode radovi na Koridoru 11, jer se iz visine bolje vidi šta se radi na zemlji.

„Nisam građevinski inženjer, ali sa sobom vodim ljude koji znaju posao“, rekla je ona.

Ministarka je izjavila da bi novi zakon o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da omogući dobijanje građevinske dozvole za 28 dana, mogao biti spreman za usvajanje već u novembru, ali bez dela o konverziji građevinskog zemljišta.

– Još razmišljamo o tome kako da se reši problem konverzije građevinskog zemljišta. Imamo nekoliko ideja kako to da uradimo. Imamo i obavezu prema evropskim direktivama gde svi moraju da plate konverziju, ali ima suprotnih zalaganja investitora – kazala je ministarka i dodala da se o tome razgovara i da će zakon verovatno biti donet bez dela o konverziji, koja bi se uredila iduće godine, kroz zakon o imovinskim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari