Uskoro nova pravila za PDV obveznike 1foto: Shutterstock/cunaplus

Ministarstvo finansija predstavilo je nove funkcionalnosti sistema elektronskih faktura (SEF), kao i planirane izmene propisa kojima će se stvoriti uslovi da od 1. septembra u SEF-u bude omogućeno evidentiranje prethodnog poreza.

Poreski savetnik i član Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić u razgovoru za Biznis.rs kaže da je ovo uvod u završnu fazu razvoja SEF-a koja treba da omogući kreiranje takozvane preliminarne poreske prijave.

“Iako smo već duboko u raljama poreskih evidencija koje su privredi nametnule dodatne obaveze i duplo izveštavanje, zakonodavac još prilično luta u postavljanju konačnog modela evidencija. Od septembra se menjaju i pojedine poreske kategorije obračunatog poreza na dodatu vrednost. Ove izmene ne menjaju suštinu evidencija, ali je od starta trebalo da budu drugačije uređene, pa obveznicima stvaraju dodatnu nervozu i nesigurnost”, ističe Vasić.

U delu evidencija obračunatog PDV-a koje se već primenjuju menjaju se vrste podataka. Osim opredeljivanja da se radi o prometu koji je oporeziv tražiće se i razdvajanje po poreskim stopama, ali i posebno iskazivanje podataka o prometu građevinskih objekata.

“Prema informacijama koje smo imali prilike da čujemo, i prethodni PDV će se evidentirati kao zbirni podaci, ali sistematizovani prema ‘izvoru’ prethodnog PDV-a, i to u zavisnosti od toga da li je iskazan na e-fakturama, fiskalnim računima ili drugim dokumentima. Prethodni PDV koji se koristi po takozvanim internim obračunima će se iskazivati podeljen na deo koji je odnosi na obračune po ino računama i obračune po računima obveznika PDV-a”, objašnjava naš sagovornik.

Uz sve ovo, i podaci će dodatno morati da se podele na prethodni PDV po osnovu prvog prenosa građevinskih objekata i ostale promete.

Poreski savetnik kaže da se i od koncepta zbirnog iskazivanja podataka nije odustalo, iako smatra da je sam koncept pogrešan.

“Naime, kod obveznika se najveći broj podataka o poreskoj obavezi i prethodnom PDV-u iskazuje u poreskim evidencijama pojedinačno, po računu ili obračunu. Te podatke za potrebe POPDV, a sada i za potrebe evidencija u SEF-u, sabiramo po određenim kriterijumima da bi se dostavili kao zbirni podaci. Takve zbirne podatke u postupcima kontrole ponovo razlažemo na pojedinačne”, naglašava Vasić i dodaje da u slučaju da je primenjen koncept jedinstvene pojedinačne evidencije uz mogućnost zbirnog prikazivanja određenih podataka, dobilo bi se mnogo više podataka bez nametanja dodatnog opterećenja obveznicima.

Takođe, naš sagovornik navodi da se o sudbini POPDV-a još ništa ne priča, iako se nada da će, posle osam godina postojanja i nejasnih efekata, otići u istoriju.

“Obveznici po zakonu vode poreske evidencije, a državi dostavljaju dva potpuno različita izveštaja POPDV i evidencije u SEF-u. Dodatno zbunjuje činjenica da se POPDV dostavlja Poreskoj upravi preko sistema e-porezi, a ove ‘nove evidencije’ Ministarstvu finansija koja upravlja SEF-om”, zaključuje poreski savetnik i član Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić.

Novine u sistemu elektronskih faktura koje će biti na snazi od 1. septembra komentarisala je i predsednica udruženja Računovodstvena komora Srbije (RKS) Snežana Mitrović. Ona u razgovoru za Biznis.rs kaže da je sve što stupa na snagu od 1. septembra pogubno za poslovni ambijent, PDV evidencije, pravnu (ne)sigurnost u radu za zakonske zastupnike i računovođe.

“To je sve pogubno za privredu, posebno za računovođe koji vode najsloženije PDV evidencije u EU i na Balkanu. Na kraju, šteta za državu je nesaglediva, gde je u 2023. godini naplaćeno prihoda od PDV-a za 40 milijardi dinara manje, i to u vreme najveće inflacije, kada su cene i osnovice za PDV značajno povećane, kao i naplata PDV-a u zemljama u regionu”, ocenjuje Mitrović.

Kao rešenje ove situacije za privrednike i računovođe Računovodstvena komora Srbije je sačinila sedam stručnih predloga kako da se otklone sistemske greške i sprovede uspešna reforma i još u maju ih predala Predsedništvu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari