Ukoliko poslanici Skupštine Srbije usvoje izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima biće ukinut i muzički dinar za zanatlije . Obrazlažući predložene izmene Zakona pred poslanicima republičkog parlamenta Žarko Obradović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekao je da je tačno da je na njihovom donošenju u izbornoj kampanji insistirala URS, ali da je predloženi zakon jednoglasno usvojen na Vladi Srbije.


U obrazloženju zakona piše da se pod zanatskim radnjama, koje ubuduće neće plaćati naknadu za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacije i fonograma, podrazumevaju samostalne zanatske radnje, kao i radnje u kojima preduzetnik koji se bavi proizvodnom delatnošću prodaje sopstvene proizvode.

Obradović je naveo da je iz EK stigla sugestija da bi to rešenje možda trebalo ograničiti na četiri do pet godina i da će se videti kakav će biti konačan stav te komisije. Predložene izmene, prema njegovim rečima rezultat su nastojanja da se ta oblast uskladi sa ekonomskim mogućnostima korisnika i da se unapredi naplata, uz nastojanje da se očuva stečeni stepen autorskih i srodnih prava.

Tu naknadu ugostiteljski objekti će plaćati u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja, rekao je Obradović i objasnio da se ne može na isti način tretirati objekat u Lebanu i u Beogradu.

Osnovno merilo za određivanje naknade za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma jeste da se visina naknade vezuje za minimalnu zaradu u Srbiji, a njen iznos zavisiće i od površine komercijalnih poslovnih prostorija korisnika.

U predloženom zakonu piše i da je naknada na mesečnom nivou niža kad javno saopštavanja muzičkih dela, interpretacija i fonograma nije nužno za obavljanje delatnosti korisnika, već je samo korisno ili prijatno.

Pri određivanju kvadrature komercijalnih poslovnih prostorija isključivo se računa prostor koji korisnik koristi za prijem gostiju, a ne računaju se pomoćne prostorije za rad osoblja, korisnika, skladišni i sanitarni prostor.

Predloženi zakon propisuje da vlada utvrđuje listu tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade.

Iznos posebne naknade koja se plaća po svakom prodatom ili uvezenom uređaju i predmetu sa liste vlade ne može biti viši od jedan odsto njegove vrednosti.

Tokom jučerašnje rasprave o Zakonu opozicija je žestoko kritikovala predložena rešenja. Mirko Čikiriz, poslanik SPO, rekao je da njegova stranka ne može da podrži izmene jer nisu dobre, a Gorica Mojović poslanica DS navela je da je zakon diskriminatorski zato što su njegove odredbe u suprotnosti sa Ustavom i međunarodnim konvencijama , ugovorima i direktivama . “ „Svi mi znamo da se ministar finansija promovisao kao zaštitnik zanatlija. Svi mi koji budemo protiv ovakvih odredaba bićemo proglašeni da smo protiv zanatlija. Ipak bih upozorila sve zanatlije da ne veruju Danajcima koji darove donose. Uvek ima neki trojanski konj. Predlažem zanatlijama da se presaberu, koliko su godišnje izdvajali za razme lokalne takse, a koliki su PDV morali da plate na nabavku repromaterijala, za plaćanje usluga komunalije itd. Mislim da će doći na isto, ako ne i da su gore prošli“, navela je Mojovićeva.

Uzvratio je Predrag Marković poslanik URS-a tvrdeći da nije ozbiljna politička zamerka kada je neko sposoban da ispuni predizborno obećanje. „Zamerka je kada nije sposoban da ga ispuni“, rekao je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari