Izjašnjavanje radnika Zastavine Fabrike automobila o dobrovoljnom odlasku u prevremenu penziju, uz državni dokup do pet godina staža i odgovarajuće otpremnine počeće u ponedeljak, (13. oktobar) i trajaće do 7. novembra, potvrdio je za Danas predsednik Sindikata Fabrike automobila Zoran Mihajlović.

On podseća da će radnicima koji se odluče za prevremenu penziju, osim državnog dokupa staža, biti isplaćene otpremnine od po 3.250 evra, te da će do sticanja uslova za penzinosanje imati mesečne prinadležnosti u visini od 60 odsto od prosečne plate. U Fabrici automobila, podsetimo, oko 1.000 radnika, od nešto više od 3.700 zaposlenih, ispunjava uslov za odlazak u prevremenu penziju. Tokom sledeće nedelje, u Zastavi će, prema Mihajlovićevim rečima, početi da se prave spiskovi radnika za vansudsko poravnanje spora vezanog za isplatu zakinutih zarada zaposlenima u svim Zastavinim fabrikama od 1997. dio 2001. godine. Zastavinim radnicima se po tom osnovu duguje oko 800 miliona dinara, a do 15. decembra biće isplaćeno 200 miliona dinara.

U Sindikatu Fabrike automobila očekuju da će uskoro startovati i Fijatovo dvomesečno testiranje radnih, stručnih i ostalih karakteristika radnika te firme, nakon čega će biti poznato ko će od „automobildžija“ biti angažovan u novoj Fijatovoj kompaniji u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari