Ovogodišnja 11 konferencija Istraživačke stanice Petnica pod nazivom „Korak u nauku“ bila je veoma uspešna uprkos teškoćama koje smo imali. Prvi problem je bio što smo ovoga leta radili bez dovoljno opreme i bez dovoljno para. Morali smo mnogo da improvizujemo, a to nije uvek dobro.

No, zahvaljujući entuzijazmu i učesnika i brojnih stručnih saradnika, urađeni su sjajni projekti i svi akteri tog komplikovanog procesa, kao i brojni gosti na konferenciji, bili su više nego zadovoljni. Upravo se dogovaramo sa Privrednom komorom Srbije da na proleće organizujemo izložbu učeničkih radova sa ovogodišnje konferencije i to će biti prilika da još veći broj ljudi vidi šta je urađeno – kaže za Danas Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.

On je istakao da je konferencija „Korak u nauku“ važan deo obrazovnih aktivnosti Petnice, jer služi obuci učenika i studenata koji su radili na samostalnim istraživačkim projektima i temama u Petnici da kvalitetno predstave svoje rezultate, da nauče da usmeno i pismeno prikažu šta su i kako su radili i do kakvih su zaključaka došli. Ovogodišnja konferencija održana je u godini jubileja Petnice, 30 godina postojanja. Majić naglašava da je za rad Petnice izuzetno važna donatorska delatnost Naftne industrije Srbije koja je već četiri godine zaredom finansijski pokrovitelj programskih aktivnosti te istraživačke stanice. Svake godine NIS kroz program korporativne odgovornosti pod nazivom „Razvoj nauke i mladih talenata“ donira 12 miliona dinara za organizovanje različitih kurseva, letnjih škola, kampova i seminara. Zahvaljujući podršci NIS-a, u Petnici je u proteklih nekoliko godina uspešno realizovano više od 100 programa sa više od 2.000 polaznika.

– Kada smo se u leto 2009. godine suočili sa ozbiljnim problemom zbog prekida finansiranja od strane Ministarstva prosvete, u roku od par dana pojavio se generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko da nas ohrabri i da nam urgentno pomogne kako programi sa mladima ne bi stali. Takav gest i takvu brzu reakciju nikada ranije nismo doživeli i to nam je mnogo značilo. Podrška NIS-a je nastavljena i kasnije i da toga nije bilo Petnica bi stala sa radom. Upravo zahvaljujući pomoći NIS-a koji je prepoznao vrednost rada sa pametnim i ambicioznim mladim ljudima, Petnica je uspela da obezbedi podršku Evropske investicione banke za kapitalan projekat proširenja kapaciteta koji je započet prošle i završen ove godine i koji je Petnicu učinio jednom od najbolje opremljenih ustanova za vanškolsko obrazovanje mladih u nauci i savremenim tehnologijama u svetu – objašnjava Majić. Prema njegovim rečima, sredstva koja je Petnici za programske aktivnosti obezbeđivalo Ministarstvo prosvete i nauke su drastično smanjena, čak pet puta u odnosu na prošlu godinu i čak šest puta u odnosu na 2010. čime je rad Stanice je ozbiljno ugrožen.

– Na ovogodišnjoj konferenciji bilo je veoma važnih gostiju koji su na taj način izrazili bezrezervnu podršku radu stanice. Izdvojio bih ambasadora Švajcarske, Žan Danijela Ruha, profesora Nadu Kovačević , zatim predstavnike SANU, Univerziteta u Novom Sadu, goste iz nekoliko vodećih naučnih instituta u Srbiji, goste iz Austrije i Francuske i mnoge druge – naglasio je Majić.

Govoreći o planovima Petnice u budućnosti, on je istakao da bi želeli da dožive da barem jednu godinu mogu da budu sigurni u minimalno finansiranje aktivnosti, makar nimalo ne povećavajući obim aktivnosti u odnosu na stanje od pre par godina. – Ozbiljno se pripremamo da dovedemo veći broj učenika iz malih i siromašnih sredina, da povećamo zastupljenost učenika iz srednjih stručnih škola različitog profila. Takođe, spremamo se i da uključimo znatno više studenata u naše programe, kao i da se višestruko proširi broj programa namenjenih stručnom usavršavanju nastavnika. Veoma bismo voleli ako bi i neke druge kompanije pošle primerom NIS-a i podržale aktivnosti Petnice. Naša istraživačka stanica može da bude vodeća u svetu i bila bi šteta da tu šansu ne iskoristimo – zaključuje Majić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari