Usporavanje američke inflacije poguralo tržište akcija 1Foto: Aleksandar Veljković

Američko tržište akcija stiglo je protekle sedmice do novih rekorda, nakon što je iznenađujuće usporila inflacija ove najveće privrede sveta u maju, što je u drugi plan gurnulo zasedanje Fed-a koji je najavio restriktivniju politiku od očekivane.

Indeks S&P 500 porastao je 1,6 odsto i po prvi put u istoriji preskočio prag od 5.400 poena, dok je Nasdaq skočio dodatnih 3,3 odsto.

Indeks potrošačkih cena u maju u SAD neočekivano se zadržao na nivou aprila, dok je tržište očekivalo rast na mesečnom nivou od 0,1 odsto. Na godišnjem nivou inflacija je usporila sa 3,4 odsto u aprilu na 3,3 odsto u maju, I takođe je ostala ispod konsenzusa od 3,4 odsto.

I bazna inflacija, koja ne obuhvata volatilnije stavke poput cena hrane i energenata, usporila je na 0,2 odsto mesečno u odnosu na konsenzus od 0,3 odsto. Na godišnjem nivou, bazna inflacija je pala nadomak ukupne inflacije – 3,4 odsto i bila je ispod konsenzusa od 3,5 odsto.

Usporavanje američke inflacije poguralo tržište akcija 2
Foto: Momentum

Posmatrajući po stavkama, najveći doprinos inflaciji dali su troškovi stanovanja (mesečno 0,4 odnosno godišnje 5,4 odsto), dok su cene energenata pale dva odsto, a hrana poskupela 0,1 odsto. Pozitivan izveštaj o inflaciji doveo je do snažnog rasta tržišta akcija, a investitori su verovatnoću obaranja kamata u septembru povećali na oko 70 odsto nakon što se dan ranije nalazila na 53 odsto.

Zasedanje Fed-a, koje je usledilo istog dana nakon izveštaja o inflaciji, nije očekivano donelo smanjenje kamata, ali ni preveliku relaksaciju očekivane politike do kraja godine. Monetarni odbor ove centralne banke sada do kraja godine očekuje svega jedno smanjenje kamata, umesto tri koliko je predviđao u martu. Tako se terminalna kamata do kraja godine očekuje na nivou od 5,1 odsto, dok bi na kraju 2025. godine mogla da padne na 4,1 odsto, što percipira četiri smanjenja kamata u narednoj godini.

Nedelju dana ranije, ECB je smanjila kamate, ali je protekla sedmica, nakon što su održani EU izbori na kojima su ojačale desničarske i populističke snage, donela oštru korekciju evropskih akcija. Posebno je stradala berza u Parizu koja je oslabila više od šest odsto nakon što su raspisani novi parlamentarni izbori u ovoj zemlji kao posledica EU glasanja.

Jačanje desničarskih snaga moglo bi da uspori dalje ekonomske, a posebno fiskalne, integracije ovog bloka, ali i da redefiniše odnose sa glavnim spoljnotrgovinskim partnerima. Kada je u pitanju Kina, prošle sedmice su nevezano od aktuelnih rezultata glasanja uvedene carine na e-vozila što pokazuje u kojem smeru bi ovaj ekonomski i politički blok mogao da ide.

Dobitnik nedelje

Akcije američke softverske kompanije Adobe skočile su skoro 15 procenata po objavi kvartalnih rezultata poslovanja s obzirom da je kompanija povećala izglede po pitanju prihoda i profita za fiskalnu 2024. godinu.

Pre samo tri meseca investitori su oštro oborili akcije ove kompanije usled strahova da će teško da se nosi sa sve većom konkurencijom u svojoj branši koja sve više nadire sa razvojem veštačke inteligencije. Ovaj kvartal je ohrabrio investitore, ali se akcije i dalje nalaze u 2024. godini nalaze u minusu od 12 procenata.

Gubitnik nedelje

Akcije nemačkog proizvođača automobila Volkswagen (VW) pale su prošle sedmice više od sedam procenata, dok su nešto blažu korekciju pretrepeli i ostali nemački proizvođači nakon što je EU uvela dodatne carine na kineska e-vozila. Investitori strahuju od kontra mera kineske države s obzirom da ovo tržište čini oko trećine prodaje nemačkih proizvođača.

VW ima najveći udeo na kineskom tržištu od inostranih proizvođača automobila (oko 15 odsto) pa ne čudi i najveći pad akcija. Od početka godine akcije VW se nalaze oko nule, ako se ukalkuliše i isplaćena dividenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari