Ušteda na uvozu gasa nauštrb proizvodnje struje? 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Dok nadležni tvrde da će izgradnja toplovoda Obrenovac – Novi Beograd, za šta je potpisan ugovor sa kineskim partnerom, doneti velike uštede „Beogradskim elektranama“, mišljenja stručna javnosti o ekonomskoj isplativosti tog projekta su podeljena.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da je reč o starom projektu od koga su zbog neisplativosti dva puta odustajalo (1997. i 2002).

– Radovi su 1995. započeti, postavljen je i deo cevi toplovoda, međutim, nakon što je urađena studija isplativosti od tog posla se odustalo. Sa tehničke strane gledano ideja je sasvim dobra. Definitivno je da bi se smanjile količine gasa koje „Beogradske elektrane“ koriste za daljinski sistem grejanja potrošača u Beogradu. Međutim, s obzirom da bi se toplotna energija dobijala iz Termoelektrane „Nikola Tesla“ smanjile bi se količine struje koju ta elektrana proizvodi. Dakle, ono što bi na jednoj strani bilo dobijeno automatski bi bilo poništeno na drugoj – smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u slučaju da se ovaj projekat sprovede kako je najavljeno kapaciteti TENT-a bi se smanjili za 160 megavata, što bi se direktno odrazilo na manju proizvodnju električne energije.

– To znači da bi Srbija tada bila u situaciji ili da poveća uvoz struje iz inostranstva, što košta, ili da izgradi novu elektranu, što takođe iziskuje znatna novčana sredstva. Prema tome nikako ne možemo da konstatujemo da je izgradnja toplovoda Obrenovac – Novi Beograd nešto pozitivno u ekonomskom smislu. Naprotiv, sve analize u prošlosti su pokazale da je to potpuno nerentabilno – naglašava Vuletić.

On dodaje da je problem u tome što sa srpske strane sprovođenje tog projekta forsiraju nestručni ljudi u državi koji ne mare za upozorenja i mišljenje stručne javnosti.

S druge strane, Mahmud Bušatlija, ekspert za strana ulaganja, za Danas tvrdi da je projekat u suštini dobar, ali da je njegov ekonomski efekat preuveličan od strane vlasti u Srbiji.

– Reč je o projektu koji je kasnije stopiran bez racionalnih objašnjenja zbog čega je do toga došlo. Koristi, bar indirektne, od njegove izgradnje bi svakako bilo. U ekološkom smislu izgradnja tog toplovoda bi smanjila zagađenje reke Save u koju se izliva topla voda iz TENT-a a došlo bi i do određenih ušteda jer bi u svom radu „Beogradske elektrane“ koristile manje količine gasa. Ipak, treba naglasiti da taj toplovod ne bi mogao da zagreva stanove svih Beograđana koji koriste centralno grejanje već samo jednog dela grada. U tom smislu može se konstatovati da su nadležni „naduvali“ cifru uštede koja se može ostvariti na taj način – navodi naš sagovornik.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisao je nedavno na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti sporazum o izgradnji toplovoda Obrenovac – Novi Beograd. Gradonačelnik Mali tvrdi da će taj projekat doneti velike uštede „Beogradskim elektranama“.

On je tom prilikom objasnio da će topla voda koju proizvodi TENT u Obrenovcu biti iskorišćena za grejanje građana u Beogradu. Takođe, na taj način će godišnje biti ušteđeno 40 miliona evra, a projekat će se, prema rečima Malog, isplatiti u roku od pet godina. Početak radova planiran je za drugu polovinu 2018, a vrednost projekta iznosi 190 miliona evra. Grad Beograd i Termoelektrane „Nikola Tesla“ potpisali su ranije sa kineskom kompanijom „Pauer konstrakšn korporejšn“ Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje „toplodalekovoda“ Obrenovac – Novi Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari