Usvojen rebalans pokrajinskog budžeta: Opozicija kaže da su novci za čitavu godinu već potrošeni, vlast odgovara da posluje domaćinski 1Foto: Pokrajinska vlada

Skupština Vojvodine usvojila je danas prvi rebalans ovogodišnjeg pokrajinskog budžeta koji je time smanjen za tri odsto. Ovo je ujedno bila i najvažnija tačka od ukupno dvanaest o kojima su raspravljali poslanici.

Budžet sada iznosi 105,75 milijardi dinara, smanjen je za 3,32 milijarde dinara i kako je istakla predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, nakon urađene analiza za prvih šest meseci, on u svojoj suštini predstavlja „optimizaciju raspoređivanja i trošenja budžetskih sredstava u okviru utvrđenog obima, utemeljen na principima domaćinskog poslovanja“.

– Na taj način omogućuje se efikasno upravljanje novcem iz pokrajinskog budžeta, te održivost finansiranja usvojenih investicionih prioriteta – dodala je Gojović.

Obezbeđen je novac za za finansiranje projekata u oblastima vodoprivrede i zaštite životne sredine (700 miliona dinara), saobraćajne infrastukture (650 miliona dinara), upravljanja vodama (954,7 miliona dinara), zdravstva (420 miliona dinara), obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti (282 miliona dinara).

– Ovim rebalansom se iz aktuelnog budžeta faktički isključuje iznos viška prihoda koji je projektovan, a za koji nisu preuzeta ni sredstva ni obaveze – pojasnila je prilikom obrazlaganja ove tačke dnevnog reda Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović.

Kako su rekli predstavnici vlasti, obezbeđena su i novici za podršku lokalnim samoupravama za izradu projektno-tehničke dokumentacije (167 miliona dinara), programe u oblasti sporta, omladinske politike i sportske infrastrukture (155 miliona dinara), zatim za realizaciju sanacionog plana JP „Vojvodinašume“ – sanacije vetrolomova (126,2 miliona dinara).

Usvojen rebalans pokrajinskog budžeta: Opozicija kaže da su novci za čitavu godinu već potrošeni, vlast odgovara da posluje domaćinski 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Dodatna sredstva od 99,7 miliona dinara, opredeljena su za kapitalna ulaganja za tri vaspitnoobrazovne ustanove. Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku obrtnih sredstava, predviđeno je 50 miliona dinara, a za program promocije turizma 10 miliona dinara.

Sa druge strane, kako nastavljaju, smanjena su sredstva predviđena za pojedine kapitalne projekte, čija dinamika realizacije je takva da se obaveze plaćanja mogu odložiti za naredni budžetski period.

Opozicija je na ovaj rebalans podnela osam amandmana, ali nijedan nije prihvaćen.

– Disbalans između prihoda i rashoda je ono što karakteriše budžet. Ono što treba cele godine da se troši, već do polovine jula je potrošeno u potpunom iznosu. Prihodi su za četiri milijarde dinara manji od rashoda, a neki projekti i programi bili su „prepumpani“, odnosno da bilo je previše potrošnje – rekao je poslanik opozicione Stranke Srbija centar Mihailo Brkić.

Njegov kolega Stanko Pužić iz poslaničke grupe „Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak“, ocenio je da je nemanje strateške vizije dovelo do toga da su pojedine stavke u budžetu uvećane i do 120 odsto, a druge smanjenje za čak 80 odsto.

– Posebno zabrinjava politika zaduživanja gotovo sključivo kod domaćih komercijalnih banaka. Ovakav pristup nije samo nepovoljan zbog viših kamatnih stopa i nepovoljnih uslova, već i pokazuje nedostatak preduzimljivosti i stručosti pri traženju boljih opcija – izjavio je Pužić.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari