Vlada usvojila zaključak o usvajanju Memoranduma o razumevanju sa kineskim Mintom 1Ilustracija Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva Minth holdings limited, u cilju uspostavljanja novog proizvodnog pogona u Srbiji.

Pomenuti investicioni projekat obuhvata uspostavljanje novih pogona različitih namena, za automobilsku industriju i industrije povezane sa njom, za proizvodnju vozila i bicikala na električni pogon, za proizvodnju fotonaponskih delova i građevinskih materijala, kao i u cilju formiranja lanca dobavljača u određenim delatnostima, na lokaciji u Inđiji.

U toku desetogodišnjeg investicionog perioda planiran je nivo investicije od 870.000.000 evra i zapošljavanje 2.220 radnika.

Na sednici je usvojeno Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – oportuniteta, u ukupnom iznosu od 500.000.000 dinara.

Taj novac, koji se uplaćuje na poseban račun, koristi se za humanitarne ili druge javne svrhe i predviđen je za realizaciju 200 projekata od javnog značaja u oblastima zdravstva, prosvete, socijalne zaštite, kulture i humanitarnog rada.

Članovi Vlade usvojili su i šest uredbi u oblasti privrede, kojima se utvrđuje Program podrške malim i srednjim preduzećima.

Za sprovođenje podsticajnih mera u oblasti privrede u 2024. godini predviđeno je deset programa podrške, kroz koje će Ministarstvo privrede plasirati iznos od dve milijarde dinara bespovratnih sredstava, a zajedno sa kreditnim sredstvima ukupni podsticaji će iznositi četiri milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari