Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče zakon koji bi trebalo da omogući upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole.

Procenjuje se da je u Srbiji 1,3 miliona nelegalnih objekata. Upis prava svojine na objektima izgrađenim bez dozvole ograničen je na porodične kuće do 300 kvadratnih metara, stanove u zgradama do 200 kvadratnih metara, poslovni prostor u zgradama do 100 kvadratnih metara, garaže do 30 kvadratnih metara i objekte za obavljanje zanatske delatnosti do 100 kvadratnih metara. Građani koji su ranije predali zahtev za proces legalizacije neće ponovo morati da podnose zahteve.

Za upis objekata nisu predviđeni nikakvi troškovi i naknade, a građani će plaćati samo izradu geodetskog snimka, ukoliko je nemaju od ranije, što iznosi 10.000 dinara. U parlamentu juče je usvojen i Zakon o efikasnom korišćenju energije, koji treba da doprinese povećanoj sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenju uvozne zavisnosti, ali i povećanju konkurentnosti privrede i standardu građana. Novina je da se uvodi naplata energije prema potrošnji, kao i uspostavljanje budžetskog fonda za energetsku efikasnost kojim će upravljati nadležno ministarstvo.

Poslanici su ratifikovali sporazum sa Rusijom o isporukama prirodnog gasa, kao o odobrenju državnog izvoznog kredita kojim se srpskoj strani odobrava kredit u iznosu od 800 miliona dolara namenjen za finansiranje infrastrukturnih projekata i nabavke voznih sredstava za potrebe Železnice Srbije. Potvrđen je i ugovor o garanciji između Srbije i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj u iznosu od 10 miliona kuvajtskih donara koji bi se stavili na raspolaganje Železnicama Srbije za sprovođenje projekta izgradnje nove železničke stanice Beograd Centar u Prokopu. Ovaj fond je osnovao Kuvajt radi pružanja pomoći ekonomijama arapskih i drugih zemalja u razvoju.

Sporazumi sa UAE

Poslanici su potvrdili i više sporazuma sa Ujedinjenim arapskim emiratima, u oblasti odbrane, o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, što će podstaći investiranje, kao i uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari