Usvojena strategija za 5G: Desetina Srbije pokrivena signalom 2026. i ceo kompleks EXPO 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Dugoočekivani pravilnik neophodan za uvođenje 5G mreže u Srbiji trebalo bi uskoro da bude usvojen, s ozbirom na to da upravo usvojena Strategija razvoja sistema elektronskih komunikacija to predviđa za treći kvartal 2024. Aukcija za podelu frekvencija održaće se – tek krajem 2025. godine.

Širenje 5G mreže u našoj zemlji kreće tek od 2026, da bi 2027. pokrivenost teritorije bila 40 odsto. Ono što upravo usvojena državna strategija predviđa je da će kompleks EXPO 2027 u celosti biti pokriven 5G signalom – već 2026, zajedno sa 10 odsto Srbije.

Vlada Srbije je, na sednici održanoj u četvrtak 8. avgusta, usvojila Strategiju razvoja sistema elektronskih komunikacija u Republici Srbiji do 2027. godine.

U njoj se ističe da je za početak uvođenja 5G mreže u Republici Srbiji neophodno da budu ispunjeni određeni preduslovi.

„Mera uvođenja 5G mreže u Srbiji obuhvata pripremu regulatornih okvira i bezbednosnih standarda, ključnih za implementaciju naprednih 5G mreža, kao i nastavak izgradnje optičkih spojnih puteva u gradskim sredinama i ruralnim predelima“, navodi se u Strategiji, prenosi N1.

U Srbiji je do sada, navodi se, pored preraspodele radio-frekvencijskih opsega, uspostavljen i regulatorni okvir, „koji predstavlja dobru osnovu za nastavak aktivnosti na ovom polju“.

„Uvođenje 5G mreže će omogućiti brže internet veze, veću pouzdanost, smanjenje kašnjenja u mreži, podršku za raznovrsne inovativne aplikacije. Time se otvara put ka unapređenju komunikacija u svim sektorima društva i bržem privrednom rastu“, ističe se u Strategiji.

A u decembru 2020. tadašnja premijerka, a sadašnja predsednica Skupštine Ana Brnabić, rekla je da građanima Srbije – ne treba 5G mreža.

Brnabić je tada pojasnila da Srbija ne zaostaje za drugim zemljama i da većina evropskih država takođe nije uvela 5G mrežu.

„Posebno je važno napomenuti da građani Srbije u ovom trenutku nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom. Za 5G eventualno ima potrebu naučna zajednica, oni koji koriste superkompjutere za veštačku inteligenciju. Ali, nama kao običnim građanima 5G mreža nije potrebna“, rekla je ona krajem 2020.

Prvo pravilnik, pa aukcija, pa širenje mreže

Da bi u Srbiji zaživela 5G mreža, preduslov je da se usvoji pomenuti „Pravilnik o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radiofrekvencijskog spektra od interesa za uspostavljanje 5G mreža“.

„Pravilnik će reći koliko će dozvola biti podeljeno, kakva je pokrivenost teritorije i koliku cenu treba da plate mobilni operatori“, objašnjavao je u martu ove godine tadašnji ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Po strategiji, Srbija bi konačno pravilnik trebalo da dobije u trećem kvartalu ove godine, dakle – do kraja septembra.

Za pripremu aukcije – javnog nadmetanja za podelu frekvencija potrebno je, proizilazi iz strategije – više od godinu dana, pošto je planirana za poslednji kvartal 2025. godine.

S obzirom na to da je podela frekvencija za 5G planirana tek za kraj iduće godine, razvoj mreže nove tehnologije očekuje se tek od 2026. godine.

Iz strategije proizilazi da je plan da ukupna pokrivenost 5G mrežom u 2026. bude tek 10 odsto.

U tih 10 odsto biće i ceo kompleks EXPO 2027.

Tokom 2027. pokrivenost signalom 5G mreže biće 40 odsto, predviđa državna strategija.

Od 2020. do sad

Otkako je tadašnja premijerka Ana Brnabić krajem 2020. rekla da nam još nije potrebna 5G mreža, pa do danas, nastupio je period najava uvođenja mreže pete generacije.

Podsetimo, 2021. godine uvođenje 5G tehnologije najavljeno je za prvu polovinu 2022.

„Aukcija licenci za 5G tehnologiju biće održana u prvoj polovini 2022“, najavila je u oktobru 2021. Tatjana Matić, tadašnja ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sredinom 2023. godine Ana Brnabić je najavljivala uvođenje vozila bez vozača.

„Mi smo pre nekih mesec dana izdali prvu dozvolu za vozilo bez vozača stepena 3. U tome smo jedna od prvih pet zemalja u Evropi koja je to uradila“, pohvalila se u avgustu 2023. tadašnja premijerka.

Ta dozvola je, inače, bila izdata samo za testiranje vozila bez vozača, a da bi ono funkcionisalo – neophodna je opet tehnologija pete generacije.

Tada je profesorka Elektrotehničkog fakulteta Irini Reljin za N1 pojasnila da bez 5G mreže takav podvig nije lako sprovesti, „jer aktuelni 4G sistemi ne mogu da odgovore na rizične situacije u saobraćaju“.

Sredinom septembra 2023. godine je bivši ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović za RTS da je 2024. godine „moguće uvođenje 5G mreže u Srbiji“, te da „narednih dana počinje javna rasprava o pravilniku o 5G mreži, a nakon toga kreće nadmetanje za dodelu frekvencija“.

Jovanović je tada za RTS naveo da je do uvođenja 5G mreže u Srbiji potrebno nekoliko koraka, te da je prvi napravljen prošle godine kada je parlament, na predlog Vlade, usvojio Zakon o elektronskim komunikacijama „koji definiše postojanje tih mreža sledeće generacije i obavezu da svim građanima obezbedimo brz i siguran internet“.

Drugi korak je, rekao je – pravilnik koji je od sledeće nedelje (septembar 2023) na javnoj raspravi.

„I postoji dobar razlog zašto je sada, rekao bih, pravi trenutak da polako krenemo u pripremu za 5G mrežu, očekujući da do kraja 2024, dakle naredne godine dobijemo i prve korisnike. Jedan od bitnih razloga što nismo ranije je taj što nismo u smislu zakona i podzakonskih akata bili spremni. Naime, ove godine (2023) smo doneli zakon o elektronskim komunikacijama. U aprilu 2023. je Narodna skupština usvojila ovaj zakon i on je bazični zakon o telekomunikacijama koji definiše ovu oblast i u skladu sa tim zakonom naredne godine očekujem da na javnoj raspravi bude pravilnik koji će bliže odrediti kako ćemo raditi tu 5G aukciju“, rekao je Jovanović u septembru 2023.

Nakon toga je, u martu 2024, Mihailo Jovanović izjavio da će u naredne dve godine 5G signal pokriti najveće gradove u Srbiji, mesta okupljanja turista i auto-puteve, a projekcija je da će cela zemlja biti obuhvaćena do 2029. Kako su prenele Večernje novosti, Jovanović je naveo da je preduslov za ovaj proces donošenje Zakona o telekomunikacijama – što je već urađeno, a da „novoj Vladi Srbije ostaje da usvoji pripremljeni Pravilnik o aukciji za 5G mrežu, koji će govoriti o uslovima za tu aukciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari