Utajom poreza oštetili državu za više od 588 miliona dinara 1Foto: Pixabay/Music4life

Zbog sumnje da su utajom poreza oštetili državnu kasu za više pod 588 miliona dinara, Poreska policija i pripadnici MUP-a uhapsili su u Subotici dve osobe dok je za licem koja se smatra suizvršiocem raspisana poternica.

Akcija je izvedena po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu a privedenima je određena mera zadržavanja od 48 sati i uz krivičnu prijavu biće sprovedeni u OJT, saopštila je Poreska uprava.

– Dvojica prijavljenih su kao odgovorna lica u dva privredna subjekta, u saizvršilaštvu sa prijavljenim, takođe iz Subotice, tokom 2020. i 2021. godine izvršili uvoz i prodaju polovnih motornih vozila fizičkim licima u vrednosti od 3,34 milijardi dinara, a novčana sredstva od prodaje nisu uplatili na tekuće račune privrednih društava već su ista zadržali za sopstvene potrebe. Takođe, prijavljeni su prisvojili i zalihe robe evidentirane u poslovnim knjigama privrednog društva u vrednosti većoj od 27 miliona dinara (sa PDV-om) i na opisani način izbegli da obračunaju i uplate porez na dohodak građana na prihod od kapitala u ukupnom iznosu od 559,2 miliona dinara, PDV u iznosu od 4,5 miliona dinara i porez na dobit pravnih lica u iznosu od 1,9 miliona dinara – navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Dodaju da su prijavljene osobe, takođe, prikrivajući oko 1.857 tona uvezenih proizvoda, delimično izbegli da obračunaju i plate ekološke takse na navedenu količinu i na taj način oštetili budžet Republike Srbije za iznos od 22,5 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari