Uvertira u nove indonežanske investicije u Srbiji 1Foto: Fonet

Otvaranje prve fabrike u Evropi za proizvodnju indonežanskih nudli istovremeno predstavlja i prvu veliku investiciju Indonezije u Srbiji. Reč je o fabrici koju je u Inđiji otvorila kompanija Indo-adriatik industri, licencirani proizvođača instant nudli trgovinske marke „indomi“.

Kapitalom investitora iz Indonezije u Japanu su kupljene mašine, na kojima će se prerađivati sirovine lokalnih poljoprivrednika i kooperanata a nudle će biti plasirane na tržišta u regionu, Evropskoj uniji, SAD… Zanimljivo je da je svečanu vrpcu za početak radova presekao predsedavajući Salim grupe Entoni Salim, inače treći na listi najbogatijih Indonežana. Prema podacima američkog magazina Forbs ovaj 67-godišnjak i njegova porodica poseduju imovinu vrednu 5,4 milijarde dolara. Salim grupa je najveći konglomerat u Indoneziji i jedan od najvećih u Jugoistočnoj Aziji. U sastavu te grupacije posluje više od 30 kompanija i to ne samo iz oblasti prehrambene industrije, već i iz sektora hotelske industrije, nekretnina, bankarstva, a odnedavno i telekomunikacija. Salim grupa poseduje oko 1.000 kvadratnih kilometara plantaža palminog ulja, te koncesije za seču indonežanskih tropskih šuma.

Salim grupa je nekada dominirala indonežanskom privredom, ali je azijska finansijska kriza (1998. godine), koja se poklopila sa padom režima predsednika Suharta sa kojim je Sudono Salim imao bliske veze, dovela ovaj konglomerat gotovo do propasti. No, osnivačev treći sin Entoni Salim pokazao je da ima stratešku poslovnu viziju. On se zalagao da ogranak Indofud, koji se bavi proizvodnjom brašna i nudli, postane glavno preduzeće unutar Salim grupe. Ispostavilo se da je Indofud postao „mašina“ za pravljenje novca, što je umnogome pomoglo povraćaju imovine koju je Salim grupa izgubila, ali i agresivnom prodoru u nove oblasti poslovanja, poput telekomunikacija i eksploatacije prirodnog blaga. Kada je, 2004. godine, Entoni Salim postao predsednik Indofuda krenula je promocija instant nudli na tržištima Bliskog Istoka i Afrike (fabrike nudli otvorene su u Siriji i Egiptu, a 2014. godine i u Keniji).

Da ova grupacija krupnim koracima grabi napred na to ukazuju preuzimanja drugih kompanija, kao i nova partnerstva. Ilustracije radi, Indofud je u protekle tri godine, zahvaljujući zajedničkim ulaganjima, osnovao kompanije za flaširane napitke, a proširen je i asortiman poljoprivrednih proizvoda. Registrovana singapurska podružnica Indofud agri risorsis kupila je deonice proizvođača šećera u Brazilu i na Filipinima. U međuvremenu, u martu 2015, prva trgovinska firma registrovana za Pacifik i Singapur – Vilmar internešnel, kupila je australijsku kompaniju za proizvodnju prehrambenih proizvoda Gudman filder za gotovo milijardu dolara. Kad je reč o maloprodaji, Salim grupa poseduje deonice Indomarko prismatama, koji vodi indonežanski lanac prodavnica Indomarket. Sve to je deo dugoročne vizije Entonija Salima, koja je zasnovana na projekciji rasta svetskog stanovništva od 50 odsto u narednih 30 godina, i povećanja kupovne moći u Jugoistočnoj Aziji (tržište od više od 620 miliona potrošača).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari