Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ponudio je sindikatima fabrika Grupe Zastava vozila potpisivanje protokola kojim se, između ostalog, predviđa isplata neizmirenih obaveza kako sadašnjim tako i bivšim radnicima Fabrike automobila, Zastave Kamiona i Zastave specijalna vozila u Somboru.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ponudio je sindikatima fabrika Grupe Zastava vozila potpisivanje protokola kojim se, između ostalog, predviđa isplata neizmirenih obaveza kako sadašnjim tako i bivšim radnicima Fabrike automobila, Zastave Kamiona i Zastave specijalna vozila u Somboru. Reč je o dugu nastalom u periodu od 1997. do 2001. godine zbog neisplaćenog dela zarada. Radnici Zastavinih fabrika već godinama zahtevaju da im se dugovi, odnosno zakinuti deo zarada, isplate, a mnogi od njih tužili su svoje firme, insistirajući od uz osnovni dug naplate i prispelu kamatu. Procenjuje se da osnovni dug iznosi oko deset miliona evra.

ĆIRIĆ: Vansudsko poravnanje prethodi isplati

Beograd – Država je spremna da isplati samo 10 miliona evra za neto zarade i deo kamata. Ta suma novca biće isplaćena u četiri godišnje rate, u intervalu od 2008. godine, do 2011. godine. I svake budžetske godine biće predviđena sredstva za tu namenu. Pri tome biće urađen obračun za svakog radnika, kako bi se precizno utvrdilo koliki je stvaran dug, što bi rezultiralo da se sa svakim radnikom potpiše vansudsko poravnanje. Suma od 800 miliona dinara nije stvar pogodbe između države i Sindikata, već je reč o delu paketa koji obuhvata socijalni program, odnosno isplatu stimulativne otpremnine u visini od 300 evra po godini staža, za sve one koji odluče da dobrovoljno napuste Zastavu. Trenutno postoji zahtev sindikata za isplatu otpremnina za 300 radnika, ali mi procenjujemo da će ih biti oko 1000. Socijalnim programom smo obuhvatili mogućnost prekvalifikacije i obuke radnika, koji će raditi na kompjuterizovanoj opremi u novoj zajedničkoj fabrici, ali smo zaštitili i invalide rada, koji sada rade u nekoliko proizvodnih delova Zastave, izjavio je za Danas Nebojsa Ćirić pomoćnik ministra ekonomije.

Ministar Dinkić je Zastavinim sindikalcima ponudio vansudsko poravnanje, što znači da bi radnici trebalo da povuku tužbe protiv svojih firmi i da odustanu od zahteva za isplatu prispelih kamata. Predsednik Sindikata Fabrike automobila Zoran Mihajlović kaže za Danas da su sindikalci u osnovi zadovoljni ponuđenim protokolom, ali da će ipak insistirati na njegovoj dopuni.
– Smatramo da bi radnicima, uz osnovni dug, trebalo da bude isplaćen i deo kamata. Zato ćemo tražiti dopunu protokola, a zahtevaćemo i da država svoj kapital u budućoj zajedničkoj firmi Zastave i Fijata ne prodaje u narednih pet, već u narednih deset godina od ulaska italijanske kompanije u našu fabriku“, kaže Mihajlović i dodaje da će, ukoliko bude postignut dogovor sa nadležnima u Ministarstvu ekonomije, protokol o isplati dugova biti potpisan danas u Kragujevcu.
U pregovorima sa Zastavinim sindikalcima, Dinkić je predložio i da se radnicima Fabrike automobila, posle formiranja zajedničke firme Zastave i Fijata, isplaćuje i deo dividendi koje će država Srbija, kao suvlasnik, ubirati iz profita te kompanije. „Planirano je da 30 odsto ukupnih dividendi koje država Srbija u narednih deset godina dobije bude isplaćeno radnicima angažovanim na proizvodnji novih modela automobila. To je oko devet odsto neto profita koji će nova kompanija ostvarivati“, tvrdi Dinkić.
Nadležni u Ministarstvu ekonomije prihvatili su zahtev da iz zajedničke firme mogu da odu samo oni zaposleni koji to žele, i uz otpremnine od po 300 evra po godini radnog staža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari