Valcer na otvaranju obilaznice oko Golubačke tvrđave 1Foto: Momčilo Veljković

– Dunav pripada većini evropskih naroda, i naša je želja da ulaganjem vratimo život na istok Srbije – rekao je juče Aleksandar Vučić na otvaranju tunela i obilaznice oko Golubačke tvrđave.

„Ako uspemo da obnovimo i Trajanovu tablu, povezaćemo sve od Viminacijuma do te tačke kako bi doveli još više turista u Srbiju“, rekao je Vučić i tom prilikom se zahvalio i Evropskoj uniji na podršci ovom projektu, istakavši da uređenje tvrđave ne bi bilo moguće da nije novca iz EU. Svečanosti su prisustvovali šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Davenport i ambasador Austrije Johanes Ajgner, pojedini ministri i predstavnici lokalne uprave.

– Dobili smo ogroman novac od EU – 6,5 miliona evra. To sami, bar za sada, nikako nismo mogli da izdvojimo za ovakav projekat i zato sam im neizmerno zahvalan. Kada sam bio u Rumuniji, tadašnji njen premijer, inače moj dobar prijatelj, Ponta rekao mi je da je EU za sređivanje Dunava na njihovoj teritoriji odvojila 300 miliona evra. Bio sam zabezeknut, ne verujući svojim ušima, ali podatak je bio tačan. Zbog toga ću se zalagati da što više kvalitetnih projekata predočimo EU, kako bi dobili adekvatna sredstva, rekao je premijer Vučić i poručio da je budućnost Srbije u EU.

Na opasku austrijskog ambasadora u Srbiji Johanesa Ajgnera da je prijatno iznenađen što ga je prilikom dolaska u Golubac dočekala muzika valcera „Na lepom plavom Dunavu“, koji je nezvanična himna Austrije, Vučić se u svom stilu našalio rekavši: „To je zato što veliki broj stanovnika ovog kraja Srbije, gotovo četvrtina, živi i radi u Austriji. Za njih je valcer kao domaće kolo.“

 

Projekat „Revitalizacija Golubačke tvrđave“ započet je 2012. godine i sa 6,5 miliona evra finansira ga EU, a sprovodi Austrijska razvojna agencija u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pre svečanog otvaranja prvi se skupu obratio predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović, koji je naglasio da će se na ovom prostoru u najkraćem vremenskom periodu zaposliti 30-40 mladih ljudi različitih profila, što će biti podsticaj da mladi ostanu u rodnom mestu.

Majkl Davenport je istakao da je rekonstrukcija Golubačke tvrđave primer uspešne međunarodne saradnje i da je ona jedna od najlepših bisera na Dunavu, deo srpskog kulturnog nasleđa, ali i zajedničke evropske kulture.

– Ovde sam bio prvi put pre šest godina, kao turista, a danas sam oduševljen koliko je posla urađeno. Evropska unija je ponosna što je donacijom od 6,5 miliona evra za realizaciju ovog projekta konkretno pomogla Srbiji da razvija dunavski sliv – rekao je Davenport i dodao da EU pomaže Srbiji kroz ovaj projekat da razvije sliv Dunava i njegov ekonomski i turistički potencijal.

Ambasador Johanes Ajgner je dodao da je Austrija preko svoje Razvojne agencije obezbedila dodatnih 800.000 evra za nastavak obnove Golubačke tvrđave i da je Dunav reka koja spaja, reka saradnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari