Nakon otkazivanja prve javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu u Novom Sadu zbog protesta sindikalaca, juče je otkazano i javno slušanje o tom zakonu u Skupštini Srbije. U obrazloženju Ministarstva rada navedeno je da se na taj potez odlučilo zbog neodazivanja jednog od socijalnih partnera, „čime se nisu stekli uslovi za prezentaciju i održavanje javne rasprave o novom zakonu o radu“.


Sindikati su ranije najavili da će prisustvovati javnim raspravama, ali da neće učestvovati u diskusijama, jer smatraju da je ovakav predlog zakona nepopravljiv, da nije pravljen za uslove srpske privrede i da će pojedina rešenja dovesti do smanjenja plata zaposlenih i do 15 odsto. Za sindikalce je prvobitno bilo neprihvatljivo i to što se javna rasprava održava u vreme praznika – od 18. decembra do 10. januara, ali i što u dosadašnjim razgovorima nijedna njihova primedba nije prihvaćena.

„Prvi sudar u vladajućoj koaliciji biće oko novog zakona o radu, koji će ogoliti sve razlike koje su postojale od prvog dana, budući da je napravljena koalicija konzervativnih i levičarskih stranaka. To je nešto što ni u teoriji ni praksi ne može biti spojeno i narod sada treba da plati taj ceh, jer se sada, godinu i po dana od formiranja vlade, ozbiljno razmišlja o izborima“, rekla je Sanda Rašković Ivić, poslanica DSS-a, a Bojan Đurić, poslanik LDP, kaže da je situacija toliko naelektrisana i da svi očekuju ulazak u izborni proces, tako da veruje da Zakon o radu neće biti ni razmatran .

„Pitanje je ko će predstavljati nezaposlene, ili zaposlene u privatnom sektoru u toj javnoj raspravi, ili nekoliko stotina hiljada mladih. Ako to treba da radi Ljubisav Orbović, čovek koji ima nekoliko funkcija u ovom trenutku, kome je jedini interes u javnom životu da zadrži status kvo, onda mislim da na potpuno drugačiji način treba da otvorimo tu raspravu o Zakonu o radu i ona ne sme da zavisi od stava dva sindikata“, kaže Đurić.

Momo Čolaković, poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, smatra da svi moraju da se vrate za pregovarački sto, jer bi odsustvo makar jednog socijalnog partnera dovelo do neodrživog zakona. Ranka Savić, predsednica SNS i poslanica sa liste LDP, ne veruje da će se izmene Zakona o radu uskoro naći u skupštinskoj proceduri i to pre svega zbog najave novih parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari