Programima zapošljavanja Vlade Vojvodine zaposleno je preko 4.000 ljudi i to kroz programe novog zapošljavanja 1.479 lica, kroz programe samozapošljavanja 426, a programima pripravništva 104, što čini ukupno 2.009 zaposlenih.

 Pored toga, preko 2.000 zaposleno je udruživanjem sredstava sa lokalnim samoupravama na teritoriji pokrajine, kroz realizaciju programa pripravništva, stručne prakse i javnih radova – rekao je pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

U 2012. godini udruživanjem sredstava sa lokalnim samoupravama za 126 miliona dinara zaposleno je 1.909 ljudi, tako da se, prema Vasinovim rečima, za 2013. godinu očekuje više od tog broja, s obzirom na to da je uloženo 36 miliona dinara više.

– Subvencije pokrajinske vlade od 130.000 dinara za nova radna mesta, odnosno 160.000 dinara za samozapošljavanje, predstavljaju ubedljivo najracionalniji vid zapošljavanja u Srbiji, jer novozaposlenom garantuju najmanje dve godine radnog odnosa, a iznos subvencije se već posle godinu dana vraća u budžet putem uplata poreza i doprinosa za ta lica – ističe pokrajinski sekretar.

On kaže da je za razliku od republičke vlade “koja je prevarila lokalne samouprave u Srbiji i nikada im nije uplatila sredstva za zapošljavanje u 2013. godini”, pokrajinska vlada još u maju prošle godine udružila i prebacila opštinama i gradovima 162 miliona dinara.

– Tim sredstvima, kroz javne radove, pripravničke programe i stručnu praksu radom je angažovano preko 2.000 ljudi. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na kraju 2013. godine, u Vojvodini je 1.000 nezaposlenih lica manje, dok je broj nezaposlenih na nivou republike za 10 000 veći. U isto vreme, stvorili smo i uslove da se u naredne tri godine otvori 1.945 novih radnih mesta u četiri renomirane strane kompanije na teritoriji pokrajine – zaključio je Vasin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari