Ministri poljoprivrede Crne Gore i Srbije Tarzan Milošević i Dušan Petrović potpisali su juče u Budvi na Sajmu ishrane sporazum o saradnji između dvije države u oblasti veterine, zdravstvene zaštite bilja i međusobnog prihvatanja dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog mješovitog-kombinovanog porijekla. Crna Gora je do sada takav sporazum potpisala sa BIH i Hrvatskom, uskoro će sa Makedonijom, a planirano je da potpiše i sa Albanijom, dok je Srbija ranije ovakav dokument usaglasila sa Makedonijom a takođe planira da njime obuhvati i ostale zemlje u regionu, saopštili su resorni ministri nakon potpisivanja ocijenivši da je ovo značajan dogovor za obije države u cilju unapređenje i olakšanja poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i Srbiji.


– Suština ovog sporazuma je da olakšamo poslovanje svima, naročito manjim i srednjim proizvođačima. Koliko je Crna Gora važan partner u oblasti poljoprivrede pokazuje to što smo mi zemlja partner ovogodišnjeg Sajma hrane i od 120 izlagača polovina ih je iz Srbije, tačnije 47 nastupaju zajedno dok desetak učestvuje samostalno – kazao je za Danas Petrović. Na naše pitanje da li ima prostora za veći izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Crne Gore, koja u trgovanju sa Srbijom ima izraženi deficit, ministar Petrović je odgovorio da ima i da na taj trend ukazuju podaci iz spoljnotrgovinskog bilansa za prošlu godinu.

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić je prilikom otvaranja 38. po redu Sajma ishrane, kazao da raznolikost i kvalitet predstavljene hrane potvrđuju da je poljoprivreda jedna od najznačajnijih grana ekonomskog razvoja Crne Gore te da će Vlada podsticati razvoj grane ne samo putem agrobudžeta već raznim podsticajnim mjerama i kreditima.

Crnogorski ministar poljoprivrede i izvršni direktor Lovćen osiguranja Radenko Purić potpisali su juče sporazum kojim se definiše način i obim osiguravajućeg pokrića poljoprivredne proizvodnje i konkretno osiguranje usjeva i plodova, životinja i poljoprivrednih objekata. Osim izlagača iz Crne Gore i Srbije na Sajmu ishrane učestvuju proizvođači i iz ostalih zemalja iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari