Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić apelovao je juče na predstavnike kompanije Filip Moris da „svuda u svetu govore da je Srbija dobro mesto za investicije“ i najavio veću podršku Vlade Srbije stranim investitorima. On je u niškoj fabrici ove kompanije prisustvovao zvaničnom početku proizvodnje cigareta za azijsko tržište.


– Zamolio bih kompaniju Filip Moris da svojim autoritetom doprinese da u Srbiju dođu i drugi investitori tako što će im govoriti da je naša zemlja stabilan ambijent za ulaganje i poslovanje. Za sedam dana u Skupštini Srbije biće usvojeni Zakon o javnim nabavkama i Zakon o preduzećima, koji bi trebalo da doprinesu pojednostavljenju i debirokratizovanju administrativnih i drugih postupaka za investitore, kao i daljem zaustavljanju kriminala i korupcije. Filip Moris je po procentu punjenja državnog budžeta Srbije druga kompanija, a predstavnici Vlade do sada u nju nisu dolazili. Možda je to zato što sa njom nema nikakvih privatnih i sličnih „kombinacija“. Vlada Srbije će od sada dati sve od sebe da u narednom periodu kao partner podrži i pomogne kompaniji Filip Moris i druge strane investitore – rekao je Vučić.

Generalni direktor Filipa Morisa u Srbiji Pol Rajli kazao je da će ova kompanija sledeće godine izvesti jednu trećinu cigareta proizvedenih u Nišu na tržišta 14 država CEFTA i Azije u vrednosti od 50 miliona evra. On je rekao da će Filip Moris tada proizvesti 13 milijardi cigareta, tako da će obim proizvodnje prvi put biti veći nego 2003. godine, kada je kompanija kupila Duvansku industriju Niš. Ove godine zabeleženo je povećanja obima proizvodnje za 30 odsto i porast izvoza za 70 odsto u odnosu na prethodnu. Niški Filip Moris će ove godine učestvovati u budžetskim prihodima Srbije sa šest odsto, a ukupna uplata na ime akciza i PDV-a iznosiće 383 miliona evra.

Vučić je odgovarajući na novinarska pitanja ocenio da je „veoma važno da Srbija sklopi novi aranžman sa MMF-om“, jer će time pokazati da je stanje u zemlji stabilno. On je kazao da je već uspostavljena „delimična fiskalna stabilnost“, a da će uz usvajanje zakona koji će biti usaglašeni sa evropskim, mere Vlade, kao i podršku MMF-a, u narednom periodu biti moguća i postupna stabilnost.

Na pitanje da li nadležni državni organi „češljaju“ kompaniju Delta Miroslava Miškovića, Vučić je rekao da ti organi „rade svoj posao po više predmeta“. Dodao je pritom da mu „ne pada na pamet“ da sa Miškovićem „sklapa bilo kakve nagodbe“, jer su „pred zakonom svi jednaki“.

Dobro došli u „Pentagon“

Na displeju u proizvodnoj hali niškog Filipa Morisa, koju su obišli Vučić sa saradnicima i novinarske ekipe, sve vreme je išao kajron „Dobro došli, gospodine Vučiću“. Novinarima i snimateljima je, inače, sloboda kretanja kroz fabriku bila strogo ograničena, uz objašnjenje da je to zbog njihove bezbednosti. Novinari su u fabriku morali da uđu u „službenom autobusu“ i da se kreću isključivo u grupi, po strogo utvrđenoj „maršuti“ i uz pratnju vidljivog fabričkog obezbeđenja. Upozoravani su da ne prilaze mašinama i ne prelaze svuda iscrtane žute linije. Dok su bili smešteni u jednoj od kancelarija, sa posluženjem, nisu smeli da je napuštaju, niti da se vrate po stvari koje su zaboravili, jer će im „biti donete“. Čak i u fabričkom dvorištu su morali da stoje na mestima koje im je „obezbeđenje“ odredilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari