Iako se pokazalo da je tvrdnja Centra za zaštitu potrošača „Forum“ iz Niša da će nakon najnovijeg poskupljenja struje građani juga Srbije skuplje plaćati električnu energiju od onih iz Beograda u stvari dezinformacija, ipak je izvesno da će od 1. januara 2014. godine privrednici iz tog dela zemlje plaćati skuplju struju od onih iz glavnog grada, nezvanično saznaje Danas.


Naime, od tog datuma 4.000 preduzeća biće „skinuto“ sa takozvanih regulisanih cena električne energije, koje su znatno niže od realnih i biće prinuđeno da struju kupuju na slobodnom tržištu. Od 1. januara sledeće godine na regulisane cene će imati pravo samo domaćinstva, dok će celokupna privreda u Srbiji plaćati znatno više cifre. Sve se to odvija u procesu otvaranja tržišta električne energije koji se etapno sprovodi u našoj zemlji. S obzirom na to da je u međuvremenu formirano preduzeće EPS Distribucija, kome građani od 1. avgusta plaćaju struju, a da još uvek postoji pet regionalnih distribucija koje odsad imaju samo servisnu ulogu, u cenu električne energije za privredu od 1. januara se uračunava i takozvana mrežarina (održavanje distributivne mreže). Kako Danas saznaje od dobro obaveštenog izvora, problem je u tome što mrežarina nije ista za svih pet elektrodistributivnih preduzeća, što znači da ako bi se doslovno primenila ta metodologija, privrednik sa juga Srbije bi plaćao struju u većem iznosu nego onaj iz Beograda.

– Troškovi održavanja mreže nisu isti recimo za elektrodistribuciju koja je operator sistema na području gde dominira ravnica i one koja radi na teritoriji gde dominiraju brdska i planinska područja. Troškovi ovih drugih su veći i Agencija za energetiku Srbije u tom slučaju odobrava različite cene mrežarine u odnosu na realne troškove. Na taj način dolazimo do zaključka da bi jug Srbije, naravno kad je reč o privredi, a nikako o domaćinstvima, plaćao veće račune za električnu energiju – objašnjava naš sagovornik.

To se svakako ne bi uklapalo u sliku ravnomernog privrednog razvoja svih delova Srbije, niti bi moglo da se smatra pravednim, jer bi dodatno opteretilo rad privrede u siromašnijim delovima zemlje.

– Jedini način da se tako nešto spreči jeste da se ujednači mrežarina, a to je nemoguće uraditi bez toga da se sistem u potpunosti reorganizuje i da umesto pet operatera sistema uvede samo jedan EPS Snabdevanje. S obzirom na to da je reč o glomaznom sistemu koji je dugo vremena poslovao na jedan način, da transformacija i reorganizacija EPS nije proces koji može da se izvede u kratkom vremenskom intervalu, potpuno je nemoguće da se faktički jedan operater sistema formira u narednih pet meseci, što znači da bi zbog različitih mrežarina cene struje za privredu u različitim delovima Srbije definitivno bile različite – smatra naš sagovornik. Prema grubim računicama, cena struje za privredu na jugu Srbije bi od 1. januara za oko 50 odsto bila veća nego u Beogradu

Podsećanja radi, ovih dana je Centar za zaštitu potrošača „Forum“ iz Niša saopštio da će od 1. avgusta građani sa juga zemlje plaćati skuplju struju od onih iz glavnog grada. Povodom toga se oglasila i Elektroprivreda Srbije, koja je demantovala takve navode

– Cenovnik električne energije je jedinstven u celoj Srbiji i cene kilovat-sati po tarifama i zonama jednake su za sve kupce koje po Zakonu o energetici od 1. jula snabdeva Privredno društvo EPS Snabdevanje, a to su svi kupci koje su do 1. jula snabdevala privredna društva za distribuciju električne energije. Nije tačno, kako tvrdi Forum potrošača iz Niša, da građani jugoistoka Srbije plaćaju najskuplju električnu energiju, a građani Beograda najjeftiniju. Cenovnici koje pominje Forum potrošača iz Niša odnose se na pristup distributivnoj mreži za kupce koji od 1. januara sledeće godine gube pravo na javno snabdevanje i počinju da kupuju električnu energiju na slobodnom tržištu. Reč je o određenom broju kupaca iz kategorije privrednih subjekata i preduzetnika. Iznosi koji su navedeni u cenovnicima pet privrednih društava za distribuciju i objavljeni su u „Službenom glasniku“ odnose se na cenu mrežarine za kupce na svim naponskim nivoima – saopštili su iz EPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari