„Većinski vlasnik nas prevario zajedno sa državom“: Bivši mali akcionari Luke Beograd kažu da su oštećeni prinudnim otkupom akcija 1Foto: N1

Bivši mali akcionari Luke Beograd već mesecima, nizom protestnih skupova, skreću pažnju na to da su oštećeni prinudnim otkupom akcija. I mada je vrednost akcija na berzi dosezala i do 90 evra, a značajno se uvećala nakon konverzije zemljišta, malim akcionarima one su plaćene svega 60 dinara. I dok čekaju ishod parničnog, a potom i vanparničnog postupka, kažu da su, ako njihov ishod ne bude povoljan, pravdu spremni da zatraže i u Strazburu.

Prinudnim otkupom akcija, malim, sada bivšim, akcionarima Luke Beograd pričinjena je velika šteta. Za akcije koje su u procesu dokapitalizacije platili 400 dinara dobili su iznos manji gotovo sedam puta.

„Rekao bih da je nas većinski vlasnik prevario, i to zajedno sa državom. Znate, 17 godina se ništa ne dešava, 17 godina predstavnici malih akcionara, koji nisu sada ovde trenutno, izdali su ovu našu priču, oni su imali i kancelariju u luci i rečeno im je da će sudbina većinskog akcionara ista da bude kao sudbina manjinskih akcionara i onda se u par godina dešava promena zakona, gde se dozvoljava da nama većinski vlasnik prinudno otkupi akcije, to pre 15 godina nije bilo moguće i onda u tri meseca ide prinudni otkup, donosi se Zakon o konverziji zemljišta i tako dalje“, kaže predstavnik malih akcionara Luke Beograd Dejan Gavrilović.

I mada je Privredni sud prvostepeno odbio tužbu po kojoj su akcionari zahtevali da odluka o otkupu bude poništena, od zahteva da ih država obešteti ili da to naloži vlasniku Luke Beograd i dalje ne odustaju. Čekaju parnični, a po njegovom okončanju i vanparnični postupak kojim bi se procenila realna vrednost akcija.

„Dakle bitno je to da je Luka dobila zemljište na poklon i da će samim tim akcije vredeti mnogo više. Mi smo pokrenuli ta dva postupka. Zanimljivo je da nam je sudila u tom parničnom postupku nakon jednog ročišta odbila tužbeni zahtev rekavši da nismo dokazali nameru vlasnika da nas ošteti. Dovoljno je bilo da u trenutku kada je pisala presudu ukuca na internetu da vidi da je donet zakon i da namera bude jasna“, kaže Gavrilović.

Na upit zbog čega je uprkos dugogodišnjem uveravanju malih akcionara da do prinudnog otkupa neće doći Luka Beograd ipak odlučila da ga sprovede odgovor od nje nismo dobili, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari