Većinu neprodatih firmi očekuje stečaj

* Najveći broj preduzeća čeka na odluku vlade kakvi će modeli biti ponuđeni kupcima, ali u mnogima još nije pripremljena dokumentacija, razrešeni vlasnički odnosi ni utvrđena imovina
Privatizacija preostalih preduzeća sa društvenim kapitalom uprkos zakonskim rokovima sporo odmiče

Ostavite komentar


  1. Država bez ekonomske strategije razvoja i uvoza industrijske svojine i tehnologija,prava,licenci,i patenata, uobličene kroz 5 godišnji i 10 godišnji plan,nema nikakve praktične ekonomske mogućnosti za ostvarivanje realnog rasta BDP , države koja nema realni spoljno trgovinski suficit,i koja ima buđetski suficit od 0,02 % u odnosu na BDP od 3% koji je jednak indeksu rasta cena na malo od 3,8% odnosno stopom godišnje inflacije,samo obezbeđuje redovno sevisiranje javnog duga od 25.000,000,000 evra prema bankama i ne može da smanjuji ukupan.Javni dug koji se povećava svake godine u projektovanom buđetu za narednu godinu radi servisiranje javnog duga a kad otplata glavnice kredita na osnovu državnih obveznica dođe na naplatu tada preostaje jedino da prodate Telekom i EPS,radi servisiranja Javnog duga,buđet Srbije se zadužuje kod poverioca svake godine za 2.500 000 000 evra. Jednom rečju privredna mašina Srbije ne stoji,ona ide unazad.

  2. Kako se drzava odnosi prema svojoj imovini, vidimo na skoro svakom koraku. Kao "ilustraciju" ovoga sto sam pomenuo, pomenuo bih stanje u "ZELTURIST"-u DOO , ciji je osnivac Vlada Srbije a koje je koristilo imovinu JP "ZELEZNICE SRBIJE"- ( hoteli, restorani, bife/restorani na zeleznickim stanicama i td ). Kao sto je poznato "ZELTURIST" DOO se nalazi pod stecajem, na osnovu registra o stecaju na sajtu Ministarstva privrede, gde se stalo i sta se "mulja" sam BOG zna. Hotel "ZELEZNICAR" koji se nalazi na samoj parkovskoj zoni u Vrnjackoj Banji ( a koji je radio do maja meseca 2015. godine ), skroz je opljackan i unisten, da je tuzno i jadno, pogledati. Sam hotel odnosno njegova fasada je pod "zastitom" Zavoda za zastitu spomenika kulture iz Kraljeva. Kako je zasticen vidi se, sa razbijenim prozorima, ulaznim vratima, iznetim odnosno opljackanim inventarom, sa "useljenim narkomanima", grafitima "ukrasenom" fasadom … Radnicima koji su najureni uz jadnu otpremninu 2015. godine, duguju se 17 neisplacenih plata i doprinosa. Radnici koji su tuzili "ZELTURIST" a ciji je osnivac Vlada Srbije imaju i sudska Izvrsna resenja, koja jedan deo radnika jos uvek ne moze da naplati, bas zbog otvorene opstrukcije Vlade Srbije i Ministarstva koje vodi gospodja ministarka Zorana Mihajlovic. Sramota je ali moracemo kao osteceni radnici za ostvarenje svojih prava, da zatrazimo i pomoc suda u Strazburu. Kada budu "reagovali" na strane sudove, u vidu blokade ziro racuna, Vlade i Ministarstva setice se da i mi postojimo, sa 17 neisplacenih plata za period od novembra 2013. godine zakljucno sa martom 2015. godine. valjda ce tada da sprovedu presudu koja je pravosnazna od strane sopstvenog sudstva, eto u kojoj i kakvoj zemlji mi zivima. Napredno nego sta !

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.