Velike opštine ne haju za investitore 1Foto: Fonet/Ministarstvo odbrane

Iako je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zadovoljno nakon analize efekata novog zakona kojim je uveden elektronski sistem izdavanja građevinskih dozvola, to je ukazalo na raznoliku praksu i uslove pod kojima se radi u lokalnim samoupravama.

Prema podacima od početka januara, kada je pokrenut taj projekat, građevinska dozvola u proseku se dobija za šest do sedam dana, koliko je prosečno potrebno i za upotrebnu, dok se lokacijski uslovi dodeljuju za 13 do 14 dana. Prosek, međutim, ne govori mnogo jer neke sredine investitorima obezbeđuju papire za dan, u drugima je potrebno i više od mesec dana. Još je veća raznolikost kada je u pitanju broj pozitivno rešenih predmeta, gde se u vrhu po uspešnosti svrstavaju Subotica, Valjevo, Kraljevo i Pirot, dok se beogradske opštine nalaze na dnu liste sa najmanjim procentom pozitivno rešenih predmeta.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže za Danas da je za tako „visok plasman“ zaslužno dobro ustrojeno odeljenje za urbanizam, koje je tako funkcionisalo i pre novog zakona, jer se i tada dozvola u tom gradu dobijala znatno brže nego u drugim mestima.

– Činjenica je da naša opštinska uprava nije dovoljno popunjena, i nama prema kriterijumima, u administraciji i javnim preduzećima, prema broju stanovnika, nedostaje još oko 40 zaposlenih. Ipak, odeljenje za urbanizam dobro pokriva potrebe, a ključno je to što oni pre predaje, sa investitorom zajedno prođu kroz celokupnu dokumentaciju, pa je dozvola na kraju samo potvrda da je sve dobro urađeno – ističe Vasić i objašnjava da je takav pristup neophodan ako grad želi da investitori dođu i što pre počnu da grade, jer prema novom zakonu nije moguća dopuna dokumentacije, već ako sve nije kompletirano, može samo uz obrazloženje da se odbaci.

U beogradskoj opštini Savski venac ukazuju da po obrađenim predmetima svakako ne spadaju u najlošije, iako je tek svaki drugi zahtev dobio zeleno svetlo.

– I podaci sa sajta Ministarstva građevinarstva za 11 meseci ove godine, pokazuju da je od ukupno 294 podneta zahteva rešeno 276 zahteva, što je 94 odsto, od čega su 142 pozitivno (51 odsto), a 134 negativno rešena (49 odsto). Prema kriterijumima Ministarstva, naša prosečna procena uspešnosti je 73 odsto – navode u toj opštini.

Objašnjavaju da „procenat pozitivno rešenih zahteva ne zavisi od rada nadležnog odeljenja, već isključivo od toga da li je uz zahtev podneta zakonom propisana dokumentacija i da li su ispunjeni svi formalni uslovi, o čemu postupajući organ mora voditi računa u toku postupka“.

Pokušali smo da utvrdimo razloge zbog kojih postoje znatne razlike između opština po brzini izdavanja papira. Dragan Aleksić, predsednik Osečine, nije imao vremena za razgovor ni u momentu kada smo ga zvali, niti kasnije. Možda se u tom stavu krije razlog zbog kojega je ta opština u dve kategorije, po broju dana za izdavanje građevinske dozvole i za lokacijske uslove, svrstana na dno liste, ali smo sigurni da postoje i drugi. Međutim, Luka Stanić, načelnik opštinske uprave u Bačkoj Palanci, gde je za dobijanje lokacijskih uslova potrebno čak 36 dana, rado je objasnio loš „plasman“.

– Na čelu našeg odeljenja za urbanizam bila je odlična inženjerka arhitekture, ali je ona nedavno otišla na bolje radno mesto, u NIS. U tom je odeljenju ostao samo jedan iskusan arhitekta i jedna njegova mlađa koleginica koja radi po ugovoru. To nije dovoljno za potrebe naše opštine i u nekoliko navrata smo tražili od Ministarstva saglasnost da zaposlimo još ljudi, ali nismo dobili odgovor. Sličan problem imamo i kada je reč o ozakonjenju objekata, jer dva građevinska inspektora treba da pokriju veliku teritoriju kako bi se izvršio popis, istovremeno su i u komisiji za tu proceduru. I pored toga uspeli smo da „savladamo“ 90 odsto područja, a nadamo se da će angažovanje novih ljudi, pa makar i na samo tri godine, kako bi se okončala legalizacija, pomoći da se čitava ova oblast vezana za urbanizam unapredi – kaže Stanić i ističe da manje sredine nemaju ni dovoljno opreme za nove procedure, jer u toj opštini još uvek ima mesnih zajednica bez interneta, pa se sve radi ručno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari