Veliki broj infrastrukturnih projekata odložen i izbačen iz gradskog budžeta 1Foto: R.Z./ATAImages

Predloženi budžet Beograda za ovu godinu nije razvojni i njime je predviđeno manje sredstava za zaštitu životne sredine, za saobraćaj, osnovno obrazovanje i kulturu, ocenili su danas predstavnici opozicionih stranaka uoči sednice Skupštine Beograda na kojoj se raspravlja o gradskom budžetu.

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović izjavio je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Grada da je u ovogodišnjem budžetu razvojna komponenta smanjena za 16 milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, predloženo je 3,2 milijarde dinara manje za zaštitu životne sredine, 8,7 milijardi dinara manje za saobraćaj, 1,5 milijardi dinara manje za osnovno obrazovanje i 1,3 milijarde dinara manje za kulturu.

„Ukoliko pogledate budžet detaljnije po spisku kapitalnih infrastrukturnih projekata videćete da su, po običaju Srpske napredne stranke, desetine projekata pomereni za naredne godine, odnosno desetine projekata neće biti nikada izgrađene“, rekao je on.

Pročitao je neke od projekata, koje je SNS, kako je rekao, „rešila da izbriše iz budžeta“, a to je da nama socijalnih stanova, odnosno 900 miliona dinara manje za njih u ovoj godini, milijardu dinara manje u 2025. godini.

„Završetak Bulevara Patrijarha Pavla, koji je toliko najavljivan tokom izborne kampanje, planiran je tek za 2026. godinu. Pristupna saobraćajnica za Prokop u ovoj godini nula dinara, autobuska stanica prebačena za 2026, Batajnički bulevar u ovom budžetu nula dinara, saobraćajnica u industrijskoj zoni Zemuna nula dinara, pristupna saobraćajnica za deponiju Vinča nula dinara. U ovom budžetu nema novca ni za izgradnju ustanova kulture“, naveo je Mitrović.

On je rekao da nema infrastrukturnih projekata u prigradskim naseljima, da planirani izdatak za kanalizaciju za Jajince umesto 324 miliona dinara, iznosi 29 miliona dinara u ovoj godini, da je ulaganje u vodovod u Ritopeku prebačeno za 2026. godinu.

Potpredsednica beogradskoh odbora SSP Ana Gođevac je rekla da je SNS u Beogradu potrošila 12 milijardi evra, kao i da je gradska uprava Beograda mesto gde su davana „lažna obećanja loših i nezavršenih projekata i korupcije“, kao i da je malo projekata, koji su završili tako da „večito moraju da se rekonstruišu“.

„Od najavljanih projekata jasno je da će biti završeni 2026. autobuska stanica, Bulevar Patrijrha Pavla, garaža, a ‘zvezda projekat’ ovog budžeta, Kalenić pijaca, njeno rušenje i pravljenje tržnog centra, a u istoj toj ulici, Njegoševoj, kod Cvetnog trga je Treća gimnazija koja propada, a i nju je SNS izbacila iz budžeta“, kazala je Gođevac.

Poverenik za Beograd stranke Srbija centar – Srce Boško Šindić kazao je da je više od 10 milijardi dinara u budžetu, odnosno oko sedam odsto, planirano „na otplatu kamata koje je napravila SNS“.

Naveo je da je za „Pojekat povećanja procenata muškaraca koji učestvuju u radionicama za reciklažu“ izdvojeno 191 milion dinara iz budžeta za ovu godinu, a da je za kanalizaciju u Kumodražu predviđeno 145 miliona dinara.

„Jasno je da ovom režimu nije stalo do razvoja grad već do pljačke građana“, rekao je Šindić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari