Veroljub Stevanović: Opet prave "dolinu gladi" 1

Gradsko veće pokrenulo je inicijativu da od 1. januara bude povećana stopa poreza na imovinu fizičkih lica, odnosno građana, dok bi poreske obaveze pravnih lica ostale na sadašnjem nivou.

Prema informaciji Službe informisanja gradske uprave, Veče traži stopa poreza na imovinu fizičkih lica, bude 0,3 odsto, umesto dosadašnjih 0,2 odsto, dok će za zemljište biti 0,15 odsto. Stopa poreza na imovinu i zemljište pravnih lica ostaće nepromenjena odnosno 0,4 odsto. Predlog ovakve odluke Gradsko veće je uputilo Skupštini grada na usvajanje.

„Razlog za donošenje ove odluke sadržan je u činjenici da visina utvrđenog poreza na imovinu za 2016 . godinu u ukupno ostvarenom prihodu budžeta grada ima učešće od svega 10,26 odsto. Posledica ovako malog prihoda je niska poreska stopa, od 0,2 odsto za imovinu fizičkih lica i 0,1 odsto za zemljište, kao i nepotpun obuhvat poreskih obveznika, odnosno nepokretnosti“, navodi se u obrazloženju Gradskog veća.

U gradskoj upravi smatraju da bi se povećanjem poreske stope Kragujevac približio gradovima Beogradu i Novom Sadu gde je stopa za porez na imovinu fizičkih lica 0,4, a u Nišu je 0,35 odsto. Najavljeno je i povećanje obuhvata poreskih obveznika jer se od oktobra organizuje popis neprijavljenih objekata, kojih na području Kragujevca, prema ranijim procenama, ima oko 60.000.

Ovim potezima lokalna vlast nastoji da poveća priliv novca u gradsku kasu ublaži tešku finansijsku krizu u kojoj se Kragujevac nalazi godinama. Aktuelna vlast za takvu situaciju optužuje onu prethodnu, kojoj je, do oktobra 2014, na čelu bio lider Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović, koji, pak, tvrdi da naprednjaci, predvođeni Radomirom Nikolićem, od Kragujevca ponovo prave „dolinu gladi“, uprkos velikoj finansijskoj podršci (od milijardu dinara) koju su, relativno do skora, imali od Vlade Srbije, i to mimo redovnih transfernih sredstava.

Prvo smena Nikolića, pa pomoć?

Pojedini lokalni portali špekulišu da bi Kragujevac na ponovnu ozbiljniju finansijsku pomoć Vlade Srbije mogao da računa tek nakon smene Radomira Nikolića sa vlasti. Nikolić „junior“, navodno, nije više po volji Aleksandru Vučiću i vrha SNS-a, te bi, prema tim informacijama, uskoro mogao da bude zamenjen, nakon čega bi Kragujevac dobio državnu finansijsku injekciju. Da li će Nikolić zaista da bude zamenjen, ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari