Veselinović podneo predlog zakona da se poveća rudna renta na 50 odsto 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Poslanik kluba Ujedinjeni za pobedu Srbije i lider Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je danas da je Skupštini predao predloge pet zakona iz oblasti rudarstva, kojima se predlaže da 50 odsto koristi od eksploatacije ruda ide društvu i državi.

Sada je kompanije uzimaju 95-97 odsto, a državi i društvu ide svega 3-5 odsto. Sada država od rudne rente prihoduje 60 miliona evra godišnje, a po modelu koji predlažemo, država i društvo imali bi prihod veći od milijardu evra godišnje. U zakonu smo obezbedili mehanizme da prihodi od rudnog bogatsva imaju tačnu namenu, rekao je Veselinović na konferenciji za novinare na platou ispred Skupštine Srbije.

On je precizirao da se radi o predlozima zakona o koncesionim istraživanjima i eksploataciji rudnog blaga, o koncesionim naknadama za istraživanje i eksploataciju rudnog blaga, o tehničkom nadzoru investitora koji obavlja geološka istraživanja i eksploataciju rudnog blaga, o izgradnji i održavanju filtera industrijskih gasova velikih stacionarnih izvora zagađenja vazduha, i zakona za izgradnju i održavanje prečistača komunalnih i industrijskih voda.

Veselinović je dodao, međutim, da bi, kad bi bila i prihodovana milijarda evra godišnje, ova vlast i to potrošila, „jer rasipnik je rasipnik“, pa su zato u zakonski predlog ugradili i odredbu da prihodi od rudnog bogatstva imaju tačnu namenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari