Nema tu neke velike tajne. Bog nam je dao podneblje koje je pogodno za sušenje mesa i mi to radimo kao što su radili naši preci. Tradiciju čuvamo i nećemo da ustuknemo pred novim trendovima, koji donose veliku zaradu i onima koji ljagaju našu profesiju – poručio je Milija Brković iz sela Kačera, pobednik 11. sajma suvomesnatih proizvoda koji je u selu Mačkatu, tokom vikenda, privukao više od 15.000 gostiju. „Za dobru pršutu najvažnija je dobra sirovina, a mi to imamo“, dodao je Brković, koji je već osam puta pobeđivao na popularnoj „pršutijadi“.


Ovogodišnju titulu prvog pršutara u zlatiborskom kraju dodelili su mu posetioci koji su tokom sajma imali priliku da glasaju. Kao u pravoj izbornoj utakmici, „izborna komisija“ je konstatovala da je u glasačkoj kutiji bilo 2.911 važećih glasačkih listića, te da je Brković pobedio sa 517 glasova. Drugo mesto pripalo je Draganu R. Stojanoviću iz Mačkata, koji je osvojio 300, a treći je bio Dragoljub Šopalović sa 199 glasova, takođe iz tog sela. „Birači“ su mogli da biraju imeđu 22 proizvođača iz Mačkata, Kačera, Krive Reke, Šljivovice i drugih sela, koji su se dugo pripremali za sajam.

I najsrećniji posetioci koji su glasali imali su razloga za slavlje. Tako je Slavica Janković iz Arilja osvojila džak pršute, Mileva Maksimović iz Zvornika kvadratni metar slanine, a Mira Strunašević iz Krive Reke otišla je kući sa trideset metara kobasice. Tri dana u porti crkve Svetog Ilije u tom zlatiborskom selu, igralo se i pevalo, uživalo u zlatiborskim specijalitetima od sušenog mesa, pečenju, rakiji i vinu. Posetiocima je bilo teško da se odluče šta da probaju u brdima od pršuta, kobasica, slanine… Ni traga od globalne ekonomske i finansijske krize. Ljudi se vesele, cupkaju uz zvuke trube, pevaju izvika.

– Ovoga nema nigde na svetu – uspeo je da uzvikne promuklim glasom sredovečni čovek sa šajkačom do pola čela, u delirijumu od rakije i holesterola.

Niko ne pominje sumnje o švercovanom mesu iz Argentine i Brazila. Posetioci „pršutijade“ praznili su novčanike i punili cegere, a pršutari trljali ruke. Uspeli su, kažu, da ugovore i veće isporuke za restorane i hotele i to u pozamašnim količinama.

– Dušmani hoće da nas upropaste lažima o švercovanom mesu. Nikada ranije nije bilo ovoliko naroda i to je dokaz da nam veruju – kaže jedan od Zlatiboraca na komentare da je u Mačkatu ustvari bila „argentinijada ili brazilijada“, svedočeći da je prodaja bila bolja nego roteklih godina.

– Nekome smeta što se u našim selima dobro živi od proizvodnje i prodaje pršute. Mi znamo ko pokušava da nas ocrni i s kojim ciljem, ali ne vredi mu – poručio je Rade Šopalović iz Mačkata.

Pod šatrom kao u košnici, a najveću pažnju privlačio je štand na kome su na degustaciju pozivale četiri simpatične sestre Stojanović iz Mačkata – studentkinje Ružica (20) i Ana (23), srednjoškolka Ivana (15) i učenica sedmog razreda osnovne škole Marija (13).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari