Vesić: Od 1. januara 2025. naplata putarine na brzim saobraćajnicama i magistralnim putevima 1Foto: Dejana Majstorović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao je danas da će se 1. janura 2025. godine steći zakonski uslovi za naplatu putarine na brzim saobraćajnicama i magistralnim putevima.

On je za B92 rekao da će se zakonski uslovi steći kada se izgradi „dovoljno“ kilometara brzih saobraćajnica.

Naveo je da se uskoro završava brza saobraćajnica Šabac-Loznica (54 kilometara), zatim Iverk-Lajkovac (24), 35 kilometara na Dunavskom koridoru, a da će 2026. biti završen Fruškogorski koridor (28 kilometara), a uskoro počine gradnja „Osmeha Srbije“ od Bačkog brega do Srpske Crnje od 186 kilometa, kao i brze saobraćajnice Vožd Karađorđe u dužini od 80 kilometara, u prvoj fazi.

Putarina za brze saobraćajnice će biti 80 odsto vrednosti cene putarine na auto-putevima, za naplatu te putarine neće postojati naplatne rampe, već će se naplaćivati modernim sistemom koji počinje da se primenjuje u Evropi, automobil će se satelitski pratiti.

I na pojedinim magistralnim putevima će, kako je rekao, krenuti naplata putarine za šlepere nosivosti od preko 7,5 ili 9,5 tona jer će se meriti težina osovinskog opterećenja i na taj način određivati cena i štititi putevi od pretovra koji ih uništava.

Vesić je rekao da se ove godine od putarine očekuje naplata od 43 do 45 milijardi dinara, a kada krene naplata i na brzim saobraćajnicama i magistralnim putevima ta suma može da se udvostruči i biće više para za rekonstrukciju i održavane putne mreže.

Elektronski čitači pasoša na Aerodromu „Nikola Tesla“ biće, prema rečima Vesića, postavljeni na jesen, po 16 sa jedne i druge strane prolaza, a da jedan takav „automatski“ prolaz menja pet policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari