Vesić: Novim zakonom o planiranju i izgradnji ubrzaće se proces izdavanja građevinskih dozvola 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će novim Zakonom o planiranju i izgradnji biti ubrzan proces izdavanja građevinskih dozvola, kao i da će doneti „veću transparentnost i ubrzavanje procedura“.

On je u intervjuu za „Kurir“ rekao da će proces izdavanja građevinskih dozvola biti ubrzan tako što će biti omogućeno da građevinske dozvole do određenog broja kvadrata mogu da izdaju projektni biroi, dodajući da je to „slučaj u mnogim zemljama sveta“.

„Takođe, razmišljamo i o tome da uprostimo izdavanje upotrebnih dozvola i da se to prebaci na one koji rade tehnički prijem. Želimo da donesemo kvalitetan i dobar zakon zbog čega smo veoma otvoreni da kroz javnu raspravu koja će trajati najmanje šest meseci čujemo predloge svih koji učestvuju u procesu izgradnje i koji mogu da doprinesu tome da dođemo do najboljih zakonskih rešenja za zemlju i građane“, rekao je Vesić.

Upitan hoće li brza pruga do Subotice biti otvorena 24. novembra kako je najavljeno, kazao je da je novoizgrađena brza pruga od Novog Sada do Subotice dužine 108 kilometara, u fazi testiranja i da će biti puštena kada je i planirano.

Kako je kazao, njom će moći da saobraćaju vozovi bilo koje evropske zemlje jer će biti potpuno sertifikovana po standardima Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari