Vesić zapretio Vansiju zbog problema na aerodromu 1foto (BETAPHOTO/Aerodrom Nikola Tesla Beograd/DS)

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas je objavio poruku na Tviteru u kojoj je saopštio da je pozvao na sastanak rukovodstvo koncesionara Aerodroma Nikola Tesla, Vansija na sastanak.

On je poručio da Srbija uredno ispunjava obaveze iz ugovora o koncesiji i da to očekuje i od Vansija, nakon kolapsa u aviosaobraćaju u prethodnih nekoliko dana.

Danas je Aerodrom NT objavio da je došlo do kvara sistema za rendgensko pregledanje prtljaga zbog čega će biti kašnjenja u letovima ceo dan.

„Povodom situacije na Aerodromu Nikola Tesla pozvao sam hitno sutra u 8 sati na sastanak rukovodstvo francuske kompanije Vansi, koje prema koncesionom ugovoru rukovodi Aerodromom Nikola Tesla.

Na aerodromu, pred poletanje prvog aviona za Čikago, predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je zamolio kompaniju Vansi da montiraju nove trake i da zaposle više ljudi.

Ali nije vredelo pošto izgleda nisu čuli šta je predsednik rekao. Kompanija Vansi duguje odgovore na mnogo pitanja na sutrašnjem sastanku, počev od toga zašto nemaju dovoljno zaposlenih, pa do toga zašto im ne radi oprema koju su sami kupili i birali.

Imaju 24 sata, do sutra ujutru, da pripreme plan kako će da reše problem u kome su se našli. Srbija će iskoristiti sva svoja prava koja nam daje koncesioni ugovor u ovakvim situacijama. Srbija je sve svoje obaveze prema koncesionom ugovoru ispunila. Isto očekujemo od koncesionara“, poručio je Vesić u tvitu.

Francuski Vansi je dobio koncesiju u decembru 2018. godine kada je uplatio jednokratnu naknadu od 501 miliona evra što mu je omogućilo da preuzme upravljanje beogradskim aerodromom.

Pored ove naknade, Vansi je u obavezi da plaća i godišnju koncesionu naknadu.

Ova periodična koncesiona naknada je u iznosu ugovorom utvrđene naknade ili pet odsto bruto prihoda ukoliko je to veće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari