Vesović: Srbija zainteresovana za dalje transportno i logističko povezivanje sa susedima 1Foto: Shutterstock/Ansario

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović izjavio je danas da logistika i transport predstavljaju srž konkuretnosti bilo koje privrede u svetu, zbog čega je Srbija izuzetno zainteresovana za dalje transportno i logističko povezivanje, pre svega sa susedima, i ukazao da je saobraćajni pravac Hrvatska-Slovenija-Italija-Austrija najbrži i najjeftiniji put robe iz Srbije ka celokupnom tržištu EU.

„To je posebno je važno za Srbiju koja je izvozno orijentisana i deo je međunarodnih dobavljačkih lanaca. Potrebno je da razgovaramo o novim tehnologijama – digitalizaciji, dekarbonizaciji i zelenoj transformaciji, jer uz njihovu primenu drastično može da se poveća konkurentnost, ali i smanje cene transporta i logistike“, kazao je Vesović na konferenciji „Transport i logistika: u srcu privrede“, koja je u PKS okupio više od 200 privrednika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije.

On je podsetio i da su istraživanja pokazala da bi region Zapadnog Balkana imao privredni rast od nekoliko procenata na godišnjem nivou samo kada bi se za tri sata smanjilo čekanje teretnog saobraćaja na granicama.

„Osetjivost privrede na probleme u logistici i transportu utiče na sve, od najmanjeg dobavljača do multinacionalnih kompanija, čega svi treba da budu svesni“, kazao je Vesović.

Predsednik Konfindustrije Srbije Patricio Dei Tos je istakao da logistika i saobraćaj čine od deset do 15 odsto cene proizvoda koji se prodaju.

„Takođe, od 12 do 15 preocenata globalnog BDP-a predstavlja logistika“, rekao je on.

Dei Tos je ocenio i da je volja za susretom na jednom mestu predstavnika Srbije, Slovenije, Hrvatske i Italije pokazuje veliki entuzijazam i želju da se dalje razvija privreda u ovom delu Evrope.

„Ukoliko uspemo da dalje razvijemo digitalizaciju, logistiku, saradnju carina i zelenu transformaciju postaćemo konkurentni na tržištima širom sveta“, naveo je on.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant ukazao je i da za Sloveniju logistika i transport predstavljaju veoma bitnu temu.

„Slovenija se nalazi na raskršću Evrope i ima veliki interes za privrednu saradnju sa Srbijom sa kojom želi da unapredi odnose u logistici. Nadamo se da ćemo zajedno biti deo železničke infrastrukture od Srbije ka Italiji“, rekao je on i dodao kako smatra da će to doprineti većoj saradnji Srbije sa EU i zemljama regioana.

PKS je, u partnerstvu sa Udruženjem italijanskih industrijalaca Konfindustrijom Srbije, Slovenačkim poslovnim klubom i Hrvatskom privrednom komorom, organizovala konferenciju „Transport i logistika: u srcu privrede“ sa ciljem da se pronađu inovativna rešenja i strategije koje će odgovoriti izazovima u ovom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari