Aviokompanija Britiš ervejz saopštila je u petak da je zabeležila rast profita od 21 odsto u prvoj polovini godine čemu je doprineo pad vrednosti dolara. Kompanija je prijavila neto zaradu od 487 miliona funti ili 701 milion evra dok je u istom periodu prošle godine ostvaren profit od 402 miliona funti.

Aviokompanija Britiš ervejz saopštila je u petak da je zabeležila rast profita od 21 odsto u prvoj polovini godine čemu je doprineo pad vrednosti dolara. Kompanija je prijavila neto zaradu od 487 miliona funti ili 701 milion evra dok je u istom periodu prošle godine ostvaren profit od 402 miliona funti. Ukupni prihodi povećani su za 0,8 odsto i iznosili su 4,46 milijardi funti. Ukupni troškovi smanjeni su za 150 miliona funti delom i zbog pada troškova za gorivo od 3,5 odsto na šta je uticao pad vrednosti dolara.
Beč – Stopa nezaposlenosti u Austiji u oktobru pala je za 4,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine i bez posla je još 204.840 stanovnika, saopštilo je u petak Ministarstvo privede i rada Austrije. Stopa nezaposlenosti usklađena sa standardima Evropske unije u oktobru je iznosila 4,2 odsto dok je u oktobru 2006. iznosila 4,5 odsto. Ministarstvo je saopštilo da je do najvećeg pada nezaposlenosti došlo kod onih koji su dugo bez posla, gde je stopa pala za 19 odsto.
Hanoj – Sekretar za trgovinu SAD Karlos Gutijeres predvodi delegaciju poslovnih lidera u poseti Vijetnamu koja ima za cilj da pojača veze između SAD i privrede koja u jugoistočnoj Aziji beleži najveći rast. Gutijeres je stigao u Hanoj u nedelju uveče i sastaće se s premijerom Ngujen Tan Dungom i predsednikom Ngujen Min Trijetom tokom trodnevne posete. On će se takođe sastati sa američkim i vijetnamskim poslovnim liderima u Hanoju i Ho Ši Minu. „Ova poseta predstavlja još jedan kamen temeljac u rastućim ekonomskim odnosima SAD i Vijetnama“, izjavila je Angela Ageler, portparol ambasade SAD u Hanoju. Privredni rast Vijetnama iznosi više od osam odsto godišnje i privlači interesovanje kompanija širom sveta. Strane investicije prošle godine premašile su 10 milijardi dolara i očekuje se da ove godine dostignu vrednost od 13 milijardi dolara. U pratnji Gutijeresa su čelnici 23 kompanije iz SAD. Vijetnam je početkom godine postao član Svetske trgovinske organizacije i dodatno privukao interesovanje investitora koji već dolaze zbog niskih plata i tržišta od 84 miliona stanovnika. Od kako u SAD i Vijetnam 2001. zaključili trgovinski sporazum razmena je porasla sa 1,5 milijardi na skoro 10 milijardi dolara godišnje. SAD su sedmi po veličini investitor u Vijetnamu i kroz 354 projekta američke kompanije investirale su 2,6 milijardi dolara.
Melburn – Visi industriz holding, najveći svetski privatni proizvođač papita i pakovanja, kažnjen je sa rekordnih 36 miliona australijskih dolara (23 miliona evra) zbog učešća u najvećem poslu nameštanja cena ikada otkrivenom u Australiji. Treći najbogatiji čovek u Australiji, Ričard Prat, priznao je na sudu prošlog meseca da je njegova kompanija u periodu od 2000. do 2004. formirala nelegalni kartel sa rivalom Amkorom da bi naduvali cene na australijskom tržištu pakovanja od kartona vrednom dve milijarde australijskih dolara godišnje. Sudija Piter Hiri prihvatio je predlog Komisije za konkurenciju i zaštitu potrošača da Visi bude kažnjen sa 36 miliona dolara zbog kršenja antimonopolskih zakona. „Kazna je više nego dvostruko veća nego poslednja koja je izrečena zbog kartelskog ponašanja. Ovo je najgori kartel koji je izašao pred sud u više od 30 godina“, rekao je sudija Hili. Bivši čelnici Visija Heri Debni i Rod Kerol kažnjeni su sa 1,5 miliona odnosno 500.000 dolara. Sudija je rekao da Prat nije lično kažnjen jer je direktno pogođen kaznom za kompaniju. Kompanija Amkor dobila je imunitet u procesu jer je prijavila tajni dogovor.
Detroit – Mastilo jedva da se osušilo na novom četvorogodišnjem kolektivnom ugovoru, a kompanija Krajsler saopštila je da planira da ukine 12.000 radnih mesta i prestane s proizvodnjom četiri modela. Ovaj potez zaprepastio je radnike i pokazuje da Krajsler neće oklevati da ukine proizvodnju vozila čija proizvodnja ne ide dobro. Krajsler je prošle nedelje najavio da će otpustiti između 8.500 i 10.000 radnika koji su plaćeni na sat i 2.100 zaposlenih puno radno vreme tokom 2008, što predstavlja 15 odsto ukupne radne snage. Krajsler će ukinuti smene u pet fabrika u Severnoj Americi i ukinuti proizvodnju četiri modela među kojima je „PT kruzer“ i „dodž magnum“. Zvaničnici Krajslera saopštili su da je pad potražnje za vozilima na tržištu SAD učinio otpuštanja neizbežnim. Prodaja Krajslera pala je za tri odsto u prvih devet meseci ove godine i kompanija očekuje dalji pad u 2008. Većini radnika biće ponuđene otpremnine ili mogućnost prevremenog penzionisanja, ali detaljni uslovi nisu objavljeni.
Vašington – Odlučan da povrati značaj i legitimitet institucije, Francuz Dominik Stros-Kan preuzeo je u četvrtak predsedničko mesto u Međunarodnom monetarnom fondu. Bivši ministar finansija obećao je da će „bez odlaganja“ uneti promene u organizaciju 185 nacija, koja pozajmljuje sredstva, uključujući izmenu u glasanju kako bi velike zemlje u razvoju imale više uticaja i unapređenje finansija kako MMF ne bi više poslovao u crvenoj zoni. Osnovan pre 63 godine kako bi promovisao globalnu ekonomsku stabilnost, MMF odobrava pakete vredne više milijardi dolara zemljama pogođenim finansijskom krizom i preporučuje ekonomsku politiku „stezanja kaiša“. Iako i dalje pozajmljuje novac siromašnim zemljama u Africi, mnoge države imaju pristup milijardama dolara na međunarodnim finansijskim tržištima i više im nije potreban MMF. Rezultat toga je da MMF više ne zarađuje od kamata i mora da dovede u red svoje finansije. Stros-Kan, koji za sebe kaže da je socijalista koji se zalaže za slobodno tržište i poznat je po nadimku DSK po inicijalima, izjavio je da želi da nastavi rad prethodnika Rodriga de Rata i da učini MMF reprezentativnijom institucijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari