Trgovinski spor između Erbasa i Boinga je „loš za industriju“ ali verovatno neće biti rešen pre nego što Vazduhoplovne snage SAD dodele ugovor za nabavku aviona tankera vredan 40 milijardi dolara, ocenio je zvaničnik Erbasa. Direktor Erbasa za Severnu Ameriku Alan MEKARTOR opisao je spor dve firme kao „gubitak vremena i resursa“.

Trgovinski spor između Erbasa i Boinga je „loš za industriju“ ali verovatno neće biti rešen pre nego što Vazduhoplovne snage SAD dodele ugovor za nabavku aviona tankera vredan 40 milijardi dolara, ocenio je zvaničnik Erbasa. Direktor Erbasa za Severnu Ameriku Alan MEKARTOR opisao je spor dve firme kao „gubitak vremena i resursa“. On je kazao da bi više voleo da dve kompanije, zajedno sa trgovinskim zvaničnicima SAD i EU, pregovaraju o rešavanju dve tužbe podnete Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ali je dodao da je to malo verovatno jer je pažnja usmerena na odluku o nabavci tankera. Američke vazduhoplovne snage nameravaju da obnove flotu aviona tankera i izazvale su još žešću konkurenciju između Boinga i konzorcijuma Erbasa i Nortrop Gruman korporacije. Očekuje se da ugovor bude dodeljen do kraja godine. MEKARTOR je ocenio da bi odluka Vazduhoplovnih snaga SAD rasčistila put za rešavanje dve tužbe SAD i EU oko subvencionisanja dve kompanije. Portparol Boinga Tim Nili izjavio je da je ta kompanija otvorena za razgovore sa rivalom, ali da se mora govoriti o problemu subvencija.
Tokio – Japanska telekomunikaciona kompanija KDDI saopštila je da je ostvarila rast profita od 4,7 odsto u periodu jul – septembar zahvaljujući rastu prodaje u sektoru mobilne telefonije koji pokrio gubitke u fiksnoj telefoniji. Među operaterima mobilne telefonije u Japanu jača konkurencija od uvođenja prenosivosti brojeva. KDDI je drugi po veličini operater u Japanu po broju korisnika i veoma je popularan među mlađom populacijom agresivno promovišući uslugu daunlodovanja muzike na mobilni telefon, iako i rivali nude istu uslugu. KDDI je saopštio da je povećao broj korisnika na 29,2 miliona u prvoj polovini godine odnosno za 10,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je imao 26,4 miliona korisnika. Profit grupe KDDI iznosio je 550 miliona dolara. Japan je među vodećim tržištima za mobilne telefone i operateri se bore da privuku korisnike uslugama kao što su surfovanje Internetom, daunlodovanje muzike, čitanje knjiga u elektronskom formatu i e-mail, kako bi podigle prihode. Najnoviji japanski mobilni telefoni mogu se koristiti i za gledanje digitalne televizije.
San Francisko – Internet pretraživač Gugl zabeležio je još jedan blistavi kvartal i opravdao očekivanja investitora koji su podigli vrednost akcije te kompanija za više od 100 dolara u proteklih mesec dana čime je Gugl postao najvrednija kompanija u Silikonskoj dolini. Nakon tradicionalno slabe sezone za surfovanje Internetom, Gugl je prošle nedelje saopštio da je zaradio 1,07 milijardi dolara za period jul – septembar. To je za 46 odsto više nego u istom tromesečju prošle godine kada je Gugl ostvario profit od 733,4 miliona dolara. Ukupni prihodi iznosili su 4,23 milijardi dolara odnosno 57 odsto više nego u istom periodu prošle godine kada je ukupan prihod premašio 2,6 milijardi dolara. Ovi rezultati predstavljaju povratak Gugla u formu nakon drugog kvartala ove godine kada je razočarao Vol Strit. Kompanija je premašila očekivanja analitičara u 11 od poslednjih 13 kvartala, od kada je 2004. ponudila akcije na berzi putem inicijalne javne ponude. „Jaki smo i bićemo još jači“, izjavio je predsednik Gugla Erik Šmit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari