Kompanija Gugl podnela je zahtev Evropskoj uniji za dobijanje dozvole radi kupovine Internet reklamne agencije DABLKLIK. Posao je vredan 2,9 milijardi evra i već je izazvao proteste rivala i boraca za zaštitu privatnosti podataka zbog moguće kontrole koju bi Gugl mogao da stekne nad oglašavanjem na Internetu.

Kompanija Gugl podnela je zahtev Evropskoj uniji za dobijanje dozvole radi kupovine Internet reklamne agencije DABLKLIK. Posao je vredan 2,9 milijardi evra i već je izazvao proteste rivala i boraca za zaštitu privatnosti podataka zbog moguće kontrole koju bi Gugl mogao da stekne nad oglašavanjem na Internetu. Direktni rival Jahu odmah je saopštio da preuzimanje DABLKLIKA postavlja mnogo važnih pitanja oko budućnosti onlajn oglašavanja. Nekoliko kompanija koje su želele da ostanu anonimne zbog poverljivosti posla saopštile su da su primile upitnike Evropske komisije u kojem su pitane za mišljenje o preuzimanju DABLKLIKA što predstavlja veoma neobičan potez Komisije. Preuzimanje je podiglo zabrinutost udruženja za zaštitu potrošača u EU i rivala Gugla jer bi najveći Internet pretraživač dobio pristup velikoj količini podataka o tome na koji način ljudi koriste Internet i šta pretražuju što je jako korisno za oglašivače. Evropska potrošačka organizacija saopštila je da strahuje da bi preuzimanje povredilo prava privatnosti i ograničilo izbor veb sadržaja.
Oslo – Gas sa prvog of-šor polja pod nazivom Snoevit, koje je razvijeno u Barencovom moru, potekao je kroz najseverniju fabriku za prevođenje gasa u tečno stanje, saopštila je kompanija Statoil. Polje Snoevit, što u prevodu znači Snežana, razvili su Statoil i njegovi partneri oko 140 kilometara od najsevernijeg norveškog grada Hamerfesta kako bi brodovima snabdevali SAD i Evropu gasom. Proizvodna oprema na arktičkim poljima nalazi se na moru, a njome se upravlja s kopna. Prirodni gas iz Snoevita otprema se podvodnim cevima do nove fabrike na Melkoeji, ostrvu u blizini Hamerfesta, koja je sagrađena u okviru projekta vrednog 7,4 milijardi evra. Probno pumpanje gasa do Melkoeje obavljeno je 21. avgusta radi podešavanja u fabrici. Izvršni potpredsednik Statoila Tim Dodson izjavio je da je proces prevođenja gasa u tečno stanje, u okviru kojeg se gas hladi do temperature od minus 163 stepena Celzijusova, startovao 13. septembra.
Brisel – Evropska komisija saopštila je u petak da je Španija verovatno prekršila pravila EU postavljanjem protekcionističkih uslova u postupku preuzimanja najveće španske kompanije Endese, od strane Aksione i italijanskog Enela. Ovo je poslednji napad u borbi Brisela sa vladama evropskih zemalja koje žele da zaštite najvažnije kompanije i industrije od nepoželjnih kupaca odlučnih da iskoriste prednosti obećanja EU da će stvoriti jedinstveno tržište za 490 miliona stanovnika. Evropska komisija saopštila je da preliminarni izveštaji pokazuju da je španska regulatorna komisija CNE prekršila prava Enela i Aksione da investiraju i da trguju u svim članicama EU. Takođe, Španija je „stala na žulj“ Uniji jer se bavila odlučivanjem o mogućnosti sprovođenja preuzimanja iako je to ekskluzivno pravo Evropske komisije. Portparol EU Džonatan Tod izjavio je da sve članice EU moraju da poštuju zakon Unije i da bi „u odsustvu poštovanja zakona zajednice, jedinstveno tržište i ostatak EU zapali u haos“. Komisija je već reagovala na napore Berlina da zaštiti Folksvagen od stranih investitora, kao i na tvrdnje Francuske da će zaštititi ključne sektore.
Ženeva – Zvaničnici EU i SAD zaduženi za trgovinu izrazili su u petak nadu da će nedavni napredak u razgovorima u okviru Svetske trgovinske organizacije o smanjivanju poljoprivrednih tarifa i subvencija ubediti velike zemlje u razvoju kao što su Brazil i Kina da otvore svoj proizvodna tržišta. Američki predsednik Džordž Buš sastaće se ove nedelje s predsednikom Brazila Luizaom Inasiom Lula da Silvom u Njujorku i to bi mogao biti veoma važan susret u toku šestogodišnjih pokušaja STO da zaključi novi globalni sporazum o trgovini. Razgovori dolaze nakon što je zvanični Vašington udahnuo novi život u pregovore STO, signalizirajući spremnost da ograniči subvencije poljoprivredi na nivo između 13 i 16,4 milijardi dolara. Pitanje subvencionisanja poljoprivrede u bogatim zemljama najveći je kamen spoticanja u pregovorima u okviru STO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari