Snabdevanje Nemačke naftom iz Rusije opalo je poslednjih nedelja za trećinu i ograničilo zalihe za najveću nemačku rafineriju, saopštio je zvaničnik ruskog naftovoda. Sergej Grigorijev, najviši rukovodilac ruske kompanije koja kontroliše naftovode Transnjeft, okrivio je naftnog giganta Lukoil i nekoliko manjih naftnih kompanija i dodao da smanjene isporuke nemaju veze sa bilo kakvim popravkama na naftovodu Družba koji se prostire preko Belorusije ka Evropi.

Snabdevanje Nemačke naftom iz Rusije opalo je poslednjih nedelja za trećinu i ograničilo zalihe za najveću nemačku rafineriju, saopštio je zvaničnik ruskog naftovoda. Sergej Grigorijev, najviši rukovodilac ruske kompanije koja kontroliše naftovode Transnjeft, okrivio je naftnog giganta Lukoil i nekoliko manjih naftnih kompanija i dodao da smanjene isporuke nemaju veze sa bilo kakvim popravkama na naftovodu Družba koji se prostire preko Belorusije ka Evropi. „Redukcija je bila primetna tokom prošlog i ovog meseca. Možda oni traže novo tržište“, rekao je Grigorijev. Lukoil nije komentarisao optužbe dok je portparol rafinerije Šved potvrdio da se to postrojenje istočnoj Nemačkoj suočava sa prekidima u isporuci još od jula. Karl Hajnc Švelnus ipak nije rekao šta je uzrok prekida, ali je dodao da rafinerija pregovara sa snabdevačima kako bi prekidi bili smanjeni. Evropski lideri gaje velike sumnje u pouzdanost Rusije u vezi snabdevanja naftom i gasom zbog nekoliko nesporazuma koje su ruske državne kompanije imale sa Ukrajinom i Belorusijom kuda prolaze cevi kojima snabdevaju Evropu energentima. Rusija i Nemačka grade gasovod na dnu Baltičkog mora kako bi obezbedili direktno snabdevanje i zaobišli tranzitne države.
London – Riverstoun holdings, privatna investitorska firma specijalizovana za ulaganja u sektor energetike, saopštila je u petak da je na čelo svojih operacija u Evropi postavila bivšeg generalnog direktora Britiš Petrola Džona Braunija. Njujorški Riverstoun najavio je da će otvoriti kancelariju u Londonu gde će Brauni raditi kao direktor. Brauni je podneo ostavku na mesto generalnog direktora Britiš Petrola u maju ove godine nakon što je priznao da je lagao sudiju kako bi pokušao da blokira da štampa objavi optužbe o zloupotrebi koje je izneo njegov bivši dečko. Brauni je najzaslužniji što je BP uzdigao kao jednu od najvećih energetskih kompanija u svetu, ali je njegov mandat bio ugrožen poslednjih godina zbog smrti 15 radnika u fabrici u Teksasu, kao i zbog jednog od najvećih izlivanja nafte u istoriji planete, na Aljasci.
Pariz – Francuska ministarka finansija ocenila je da je bankarski sektor te zemlje „potpuno zdrav“, a banka BNP Pariba spremna je da nastavi trgovanje u tri fonda koja su zamrznuta zbog krize oko sabprajm hipoteka na tržištu SAD. Kristin Lagard, koja je odlučna da izbegne bilo kakav rizik po francuski privredni rast, pozvala je francuske banke da ne stežu kredite zbog poremećaja na tržištu. Ona je napomenula da su francuske banke bile veoma malo izložene američkoj krizi. Lagard je istakla da planira da se ove nedelje sastane sa predstavnicima finansijskih institucija, kao i da će ministri finansija grupe sedam najrazvijenijih industrijskih nacija razmotriti posledice krize, a posebno pitanje transparentnosti finansijskog tržišta. Ona je podsetila da su pokazatelji francuske privrede jaki i da je bankarski sektor „potpuno zdrav“, a takođe je pozvala banke da „ne ograničavaju uslove za odobravanje kredita privredi i stanovništvu“.
Velington – Fontera kooperejtiv, najveći trgovac mlekom na Novom Zelandu, isplatiće rekordne iznose za proizvode od mleka na račune 11.600 farmera u toku sezone 2007 – 2008, saopštila je u petak ta kompanija. Fontera će platiti 6,4 novozelandskih dolara (4,58 dolara; 3,38 evra) za kilogram proizvoda od mleka. To je za 0,87 novozelandskih dolara (0,46 evra) više nego što su u maju predvideli. Predsednik Fontere Henri van der Hejden izjavio je da su projekcije pravljene prema kontinuiranom rastu cena na svetskom tržištu, posebno prema nedavnom jačanju cena putera, sira i mleka u prahu. Svetske cene sira i putera porasle su za više od 50 odsto u poslednjih nekoliko meseci dok se cene mleka u prahu drže na nivou koji je dvostruko viši u odnosu na istorijski rekord. Isplate farmeriam za prošlu sezonu donele su novozelandskoj privredi 2,96 milijardi evra. „Snaga tržišta je tolika da je Evropska unija ukinula subvencije na mlečne proizvode po prvi put od kad ih je pre 30 godina uvela“, rekao je van der Hejden. Endrju Ferier, generalni direktor Fontere, koja drži skoro 40 odsto međunarodne trgovine mlekom, ukazao je da cene rastu i u drugim prehrambenim grupama i da će taj rast biti nastavljen još neko vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari