Japanska trgovinska kuća Micui&Ko u pregovorima je sa ruskim državnim operaterom železnice oko lansiranja transsibirske usluge prevoza u nameri da pomogne japanskim proizvođačima automobila i drugim kompanijama koje se probijaju na tržištu Rusije. Isporuke od Japana do najznačajnijih ruskih destinacija, kao što su Moskva i Sankt Petersburg, putem železnice trajale bi 25 dana u odnosu na prevoz robe morem koji traje oko 40 dana.

Japanska trgovinska kuća Micui&Ko u pregovorima je sa ruskim državnim operaterom železnice oko lansiranja transsibirske usluge prevoza u nameri da pomogne japanskim proizvođačima automobila i drugim kompanijama koje se probijaju na tržištu Rusije. Isporuke od Japana do najznačajnijih ruskih destinacija, kao što su Moskva i Sankt Petersburg, putem železnice trajale bi 25 dana u odnosu na prevoz robe morem koji traje oko 40 dana. Kompanija iz Tokija očekuje da će povezivanje sa ruskom železnicom privući japanske korporativne klijente. Mnoge japanske kompanije pokušavaju da osiguraju svoje pozicije u Rusiji, uključujući i Tojotu koja planira da pokrene proizvodnju automobila u Sankt Petersburgu krajem ove godine.
Stokholm – Kompanija Erikson, najveći svetski proizvođač bežičnih mreža, saopštila je u petak da je zabeležila rast profita od 12 odsto u drugom kvartalu čemu je doprinela odlična prodaja u Aziji. Neto profit iznosio je 6,4 milijardi kruna (700 miliona evra) dok je u istom periodu prošle godine zarađeno 5,7 milijardi kruna. Prodaja je zabeležila rast od šest odsto i vredela 47,6 milijardi kruna dok je u drugom kvartalu 2006. prodata roba u vrednosti od 44,8 milijardi kruna. U Aziji su priohdi porasli za 32 odsto, posebno zahvaljujući prodaji u Kini, Indiji i Bangladešu. U Latinskoj Americi zabelžen je rast prodaje od 12 odsto, a u Severnoj Americi 18 odsto, dok u Evropi, Bliskom Istoku i Africi nije bilo rasta. Erikson je u junu sklopio ugovor vredan 750 miliona evra za razvoj mreže kineskog operatera mobilne telefonije, a početkom prošle nedelje ugovor vredan 1,5 milijardi evra za proširenje mreže Barti Ertela iz Indije.
San Francisko – Rast zarade kompanije Gugl zabeležio je veliko usporavanje u drugom kvartalu jer je lider među Internet pretraživačima potrošio puno više novca na zapošljavanje novih radnika i kupovinu onlajn sadržaja, što je pogodilo investitore koji su očekivali mnogo viši profit. Za većinu kompanija, rast profita od 28 odsto koliko je prijavio Gugl, bio bi razlog za veliko slavlje. Ali kvartalni profit ove kompanije do sada nije beležio rast niži od 60 odsto, tako da Vol strit vidi ovaj rezultat kao veliki propust. To je uticalo i da vrednost akcije Gugla padne za više od sedam odsto. Zahvaljujući najvećoj mreži reklama na Internetu Gugl je zaradio 925,1 miliona dolara u poslednja tri meseca odnosno 2,93 dolara po akciji. U istom periodu prošle godine zarađeno je 721,1 milion dolara ili 2,33 dolara po akciji. Međutim, da nije bilo troškova kompenzacije za radnike Gugl smatra da bi zaradio 3,56 dolara po akciji. Ukupni prihodi iznosili su 3,87 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 58 odsto u odnosu na prihode od 2,46 milijardi dolara u istom periodu 2006. Gugl je završio jun sa 13.786 radnika, odnosno za 74 odsto više nego pre godinu dana.
Milano – Grupa Kampari saopštila je prošle nedelje da je postigla sporazum o kupovini Eks-rejted fjužn likera, Žan-Mark XO vodke i Eks-rejted ultra premium vodke za 29 miliona evra u kešu. Cena će biti prilagođena u skladu sa rezultatima prodaje u naredne tri godine, a transakcija bi trebalo da bude okončana u avgustu. Eks-rejted je plasiran na tržište u u 2004. u SAD od strane proizvođača pića Žan-Mark Dakura i Toda Martina, bivšeg predsednika Alajd Domeka za Severnu Ameriku, koji su vlasnici brenda. Akcije Kamparija zabeležile su rast vrednosti za 2,3 odsto i sada koštaju 8,23 evra na berzi u Milanu.
Sijetl – Profit Majkrosoft korporacije u poslednjem kvartalu porastao je za sedam odsto uprkos velikom iznosu koji je isplaćen za pokrivanje troškova popravke konzola za video igre „eksboks 360“ koje su imale grešku. Najveći svetski proizvođač softvera saopštio je da je zarada u poslednja tri meseca iznosila 3,06 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine zarađeno 2,83 milijardi dolara. Na rezultat je uticala isplata 1,06 milijardi dolara za troškove popravke defektnih konzola. Početkom jula, Majkrosoft je produžio period garancije na „eksboks 360“ na tri godine jer je primio puno žalbi na „grešku u hardveru“. Kompanija je saopštila da je otklonila kvarove ali nije otkrila šta izazivalo kvar na konzolama. Prodaja u delu zaduženom za operativne sistema Vindous porasla je za 14 odsto i iznosila 3,81 milijardi dolara, zahvaljujući prihvatanju Viste, kao i dobroj prodaji računara. Prodaja u delu za veb oglašavanje iznosila je 544 miliona dolara. Pad je zabeležen u onlajn odseku koji je izgubio 239 miliona dolara, dok je u delu za prodaju „eksboksa“ i plejera „zjun“ prodaja pala za 10 odsto (1,16 milijardi dolara).
Tajpej – Tajvanski proizvođač računara Acer saopštio je u petak da je podneo kontratužbu pred sudom u SAD protiv Hjulit-Pakarda zvbog povrede patenta. Acer je u saopštenju naveo da je podneo tužbu Okružnom sudu u istočnom Teksasu. Krajem marta, HP je podneo tužbu istom sudu, tvrdeći da je Acer povredio pet patenata koji se odnose na upravljanje DVD, potrošnju energije u prenosnim računarima i načine upotrebe više mikroprocesorskih čipova. HP je podneo još jednu tužbu protiv Acer u aprilu pred Međunarodnom trgovinskom komisijom zbog povrede još četiri patenata iz iste grupe.
Tokio – Honda Motor korporacija saopštila je u petak da će za još jedan dan zaustaviti proizvodnju, a i ostali japanski proizvođači automobila saopštili su da nisu sigurni kada će fabrike ponovo biti u punom pogonu nakon što je veliki zemljotres opustošio snabdevača glavnim komponentama. Velika šteta u fabrici Riken korporacije u Kašivazakiju, u blizini epicentra zemljotresa, ostavila je posledice i na proizvođače koji se uzimaju glavne delove motora i menjača iz ove fabrike. Honda, koja je zaustavila proizvodnju na dva dana, odlučila je da suspenduje proizvodnju za još jedan dan, odnosno prvog dana ove nedelje jer joj nedostaju delovi iz Rikena. Tojota, Nisan, Micubiši i Mazda, koji su zaustavili proizvodnju na nedelju dana, nisu sigurne da će moći da nabave dovoljno delova od Rikena da bi ponovo pokrenuli fabrike ove nedelje. Riken očekuje da danas počne sa proizvodnjom nekih delova. Do kraja prošle nedelje zamenjeno je oko 80 odsto oštećene opreme, ali fabrika nije još dobila gas i vodu. Da bi ubrzali proces, Tojota, Honda i druge kompanije poslale su 650 svojih radnika da pomognu Rikenu u čišćenju. Anbalitičari procenjuju da kratki prekid verovatno neće uticati na domaću i inostranu prodaju jer proizvođači imaju dovoljno zaliha. Zemljotresi su već pogađali autoindustriju, a najviše onaj iz 1995. godine. Tada je godišnja proizvodnja bila manja za 40.000 automobila.
Pariz – Lideri Francuske i Velike Britanije založili su se prošle nedelje da podstaknu smanjenje stope poreza na dodatu vrednost na proizvode koji štite životnu sredinu. Ministri finansija dve zemlje biće ubrzo poslati u sedište EU u Briselu kako bi podneli predlog, rekao je francuski predsednik Nikolas Sarkozi na zajedničkoj pres konferenciji sa britanskim premijerom Gordonom Braunom. „Na kraju krajeva, nenormalno je da automobil koji zagađuje okolinu košta manje od automobila koji je ne zagađuje“, rekao je Sarkozi. Braun je izjavio da bi niži PDV na tzv. zelene proizvode „poslao veoma važnu poruku o onome što mislimo o zagađenju i šta možemo da uradimo povodom toga“.
Sofija – Šest kompanija ušlo je u uži izbor na tenderu za izbor strateškog investitora za gradnju i upravljanje druge nuklearne elektrane u Bugarskoj, saopštila je nacionalna elektroprivreda Bugarske. Državna kompanija NEK traži investitore koji će uzeti 49 odsto udela u Belene Pauer kompaniji koja će biti vlasnik i operater nuklearne elektrane. U vlasništvu NEK biće 51 odsto kompanije Belene. U drugi krug ušli su Elektrisite de Frans, Elektrabel iz Belgije, Enel iz Italije, Eon i RWE iz Nemačke i ČEZ iz Češke. Izgradnja prvog dela nuklearke trebalo bi da počne sledeće godine i da bude završena do januara 2014. Drugi deo trebalo bi da bude pušten u rad godinu dana kasnije.
Detroit – Ford Motor napravio je još jedan korak ka prodaji delova kompanije koji proizvode vozila „jaguar“ i „lend rover“ s obzirom na to da je primio određeni broj ponuda, ali nije otkriveno ko sve želi da kupi te delove. „Imali smo kontakte sa trećim licima i sada ih procenjujemo. Bilo je samo preliminarnih razgovora i nije doneta bilo kakva odluka“, rekao je portparol Forda Džon Gardiner. On nije hteo da kaže koliko ponuda je dobio Ford. Ta kompanija prošle godine je izgubila 12,7 milijardi dolara, a u prvom kvartalu ove godine još 282 miliona dolara. Otpušteno je na hiljade radnika i zatvoreno nekoliko fabrika u pokušaju da smanje veličinu kompanije kako bi odgovorili na smanjenu potražnju za njihovim proizvodima. Prošle godine fabrike su stavljene pod hipoteku da bi dobili 23,4 milijardi dolara radi finasiranja plana restrukturiranja. Očekuje se da potroši oko 17 milijardi dolara do 2009. dok ne počne ponovo da pravi profit. U martu je prodat deo koji proizvodi luksuzna sportska kola „Aston Martin“ za 848 miliona dolara, a u opticaju je i prodaja dela koji proizvodi vozila „volvo“. Ford je kupio Jaguar 1989. godine, a Lend rover 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari