Zvaničnici Salvadora i SAD proslavili su prošle nedelje prvu godišnjicu Sporazuma o slobodnoj trgovini (CAFTA) u zemljama centralne Amerike i ocenili da je njegova primena doprinela ekonomskom rastu i kreiranju novih radnih mesta u regionu. Proslava je održana neposredno nakon što su SAD objavile da je i Dominikanska Republika pristupila Sporazumu (van CAFTA ostala je da još samo Kostarika.

Zvaničnici Salvadora i SAD proslavili su prošle nedelje prvu godišnjicu Sporazuma o slobodnoj trgovini (CAFTA) u zemljama centralne Amerike i ocenili da je njegova primena doprinela ekonomskom rastu i kreiranju novih radnih mesta u regionu. Proslava je održana neposredno nakon što su SAD objavile da je i Dominikanska Republika pristupila Sporazumu (van CAFTA ostala je da još samo Kostarika. Predsednik Salvadora Toni Saka izjavio je da mala i srednja preduzeća sada izvoze u SAD i otvaraju nova radna mesta. Takođe, mnogo više američkih kompanija razmatra mogućnosti da investira u Centralnu Ameriku. Sporazum je kreiran tako da eliminiše carinske i necarinske barijere i predstavlja deo pokušaja predsednika SAD Džordža Buša da sklopi sporazume o slobodnoj trgovini sa nacijama širom sveta kako bi podstakao američki izvoz. Zvaničnici Salvadora saopštili su da je od formiranja CAFTA počela realizacija čak 29 novih poslovnih aranžmana u toj zemlji, a da je devet prošireno. Izvoz Salvadora u SAD povećan je za 68 odsto, što je donelo priliv više od 400 miliona dolara. Kritičari Sporazuma tvrde da CAFTA donosi prednost samo velikim kompanijama a da nanosi štetu malim preduzećima koja ne mogu da konkurišu onima iz SAD. U CAFTA su uključeni i Gvatemala, Honduras i Nikaragva.
Luven – Kompanija INBEV SA, najveći svetski proizvođač piva kao što su „stela artoa“, „beks“ i „brama“, saopštila je prošle nedelje da je profit u četvrtom kvartalu više nego udvostručen zbog rasta prodaje u svim regionima osim u zapadnoj Evropi koji predstavlja bazu ove belgijske pivare. Neto prihod u poslednja tri meseca 2006. bio je 371 milion evra dok je u istom periodu prošle godine iznosio 165 miliona evra kada je kompanija prošla kroz restrukturiranje troškova. Procene analitičara bile su da će profit iznositi 374 miliona evra. Ukupni prihodi bili su viši za 8,2 odsto i iznosili su 3,59 milijardi evra. Prodaja u Latinskoj Americi porasla je za deset odsto i tamo kompanija prodaje više od polovine proizvodnje, a naplaćuje manje nego u Evropi. INBEV je nastavio da osvaja na tržišta u razvoju, kao što su Rusija i tržišta u Aziji gde je kupljena kineska pivara Fudžijan Sedrin čime je INBEV postao najveći proizvođač piva i u Kini. Generalni direktor Karlos Brito izjavio je da INBEV interesuju tržišta Rusije, Kine, Južne Amerike i Nemačke, kao i da se razmišlja o ulasku u Indiju.
Ralej – Kompanija Lenovo povlači oko 100.000 baterija za laptop računare zbog opasnosti da se pregreju i izazovu požar. To je drugo povlačenje baterija u poslednjih šest meseci i dolazi u trenutku kada Lenovo, treći po veličini proizvođač kompjutera u svetu, pokušava da preuzme deo tržišta mnogo poznatijoj konkurenciji. Povlačenje baterija koje je za Lenovo proizvela japanska kompanija Sanio, usledio je nakon četiri žalbe da se baterije brzo pregrevaju. U jednom slučaju, problem je uzrokovao i iritaciju oka mušterije. U septembru su Lenovo i IBM zatražile povlačenje oko 526.000 punjivih litijumskih Soni baterija koje su ugrađivane u TINKPED kompjutere nakon što se jedna zapalila na Međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu. Analitičari procenjuju da ovaj potez neće uticati na učinak kompanije.
Brisel – Kontrolori Evropske unije započeli su prošle nedelje dubinsku kontrolu ugovora o spajanju izdavačkih sektora Soni korporacije i kompanije Bertelsman AG iz 2004. godine. Oni su saopštili da je neophodno da temeljno analiziraju dogovor kako bi proverili da li će dve kompanije nakon ujedinjenja steći monopolsku poziciju. Ovo je drugi put da EU kontroliše ovaj posao, na koji je dala saglasnost u julu 2004, ali je Evropski sud prošle godine presudio da su pogrešili. Kontrolorima je naređeno da ponovo provere ugovor, što je razjarilo advokate koji tvrde da to podriva legalnost spajanja Sonija i BMG. Njihovim spajanjem bila bi stvorena druga po veličini izdavačka kuća na svetu i pod jedan krov bile bi dovedene zvezde Sonija Aerosmit, Barbara Strejsend i Džordž Majkl, kao i zvezde Bertelsmana Avril Lavinje i Elvis Prisli. Evropska komisija ima četiri meseca da donese konačnu odluku.
Berlin – Evropski proizvođač aviona Erbas, koji se nalazi u finansijskim problemima, zaustavio je rad na izradi verzije superdžamba A380 za prevoz robe. Portparol kompanije EADS, većinskog vlasnika Erbasa, izjavio je da teretni superdžambo ostaje važan program za tu kompaniju, ali je odlučeno da se u ovom momentu koncentrišu na verziju za prevoz putnika. On je rekao da je napravljen novi plan razvoja teretnog modela A380F i dodao da Erbas očekuje da proda 400 aviona tog tipa u narednih 20 godina. Erbas se bori da preživi težak udar koji je izazvao dvogodišnji zastoj u proizvodnji aviona A380, kao i slabljenje dolara u kojima se obračunava cena letelica. U planu je otpuštanje 4.300 radnika u Francuskoj, 3.700 u Nemačkoj, 1.600 u Britaniji i 400 u Španiji u sledeće četiri godine.
Brisel – Evropska komisija saopštila je da će ispitati žalbu kompanije Filips da je Tajvan prekršio svetska trgovinska pravila kada je dao dozvolu drugim kompanijama da na tom ostrvu proizvode kompakt diskove za narezivanje i izvoze ih. Holandska kompanija tvrdi da je odluka Tajvana da lokalnim proizvođačima izda obavezujuće dozvole za proizvodnju i izvoz praznih diskova, na koje Filips drži ekskluzivni patent, nezakonita. Na Tajvanu se proizvodi oko 80 odsto svih diskova za narezivanje u svetu. Kompanija Filips poseduje „osnovnu tehnologiju“ za diskove, izjavili su predstavnici EU. Kada vlada izda obavezujuću dozvolu, proizvođač može da proizvede robu bez pregovora sa vlasnikom patenta za dozvolu da koristi njegovu tehnologiju, ali po pravilima Svetske trgovinske organizacije ti proizvodi ne mogu da budu izvezeni. „Tajvan je optužen da je dao dozvolu iako su bili potpuno upoznati sa činjenicom da će ti diskovi biti izvezeni uprkos zabrani. Komisija je zadovoljna što ima dokaze iz prve ruke, da bi vodila istragu“, saopštila je EU.
London – Rojters Grupa saopštila je da je zabeležila pad profita od 30 odsto u prošloj godini s obzirom na to da je nastavila sa realizacijom investicionog programa čiji su cilj nova tržišta. Rojters je objavio da je profit u 2006. godini iznosio 305 miliona funti dok je godinu dana ranije bio 456 miliona funti, kada je kompanija ostvarila dobru zaradu prodajom Instinet elektronske trgovinske platforme. Generalni direktor Tom Gloser izjavio je da rezultati pokazuju da je Rojters postigao „osnovni cilj ponovnog rasta prihoda“. Kompanija je saopštila da očekuje rast ukupnih prihoda u 2007. viši od šest odsto. Gloser je 2005. godine ušao u „Kor plus“ investicioni program kako bi povećao prihode ciljajući tržišta koja nisu bila obuhvaćena tradicionalnim biznisom Rojtersa. Investirano je 77 milion funti u toku prošle godine, što je umanjilo profit, ali je omogućilo rast prihoda od 1,3 odsto.
Madrid – Desetine hiljada radnika marširalo je kroz južnu špansku luku Kadiz protestujući zbog zatvaranja američke fabrike za proizvodnju auto delova Delfi što će uzrokovati zatvaranje 1.500 radnih mesta. Oko 50.000 demonstranata nosili su plakate sa natpisima „Delfi ne smeju biti zatvoreni“ i „Ne možete se igrati našim životima“ i uzvikivali parole protiv zatvaranja. Lider Ujedinjene levičarske partije Gaspar Ljamazares izjavio je da bi 4.000 porodica moglo biti direktno pogođeno ukidanjem radnih mesta u fabrici u regionu koji tradicionalno važi za jedan od regiona sa najvećom stopom nezaposlenosti u Španiji. Odluka o zatvaranju fabrike doneta je pre dve nedelje zbog gubitaka od 150 miliona evra zabeleženog u poslednjih pet godina. Delfi su bili u vlasništvu Dženeral Motorsa, a 2005. su ušli u stečaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari