Američki proizvođač slatkiša Mars saopštio je da povlači televizijsku reklamu za čokoladicu „snikers“ u Velikoj Britaniji koja je izazvala kritike grupa za zaštitu prava gej osoba. U saopštenju kompanije iz Virdžinije navodi se da je reklama, u kojoj glumi Mister Ti, trebalo da bude komična i da je dobro primljena u Britaniji.

Američki proizvođač slatkiša Mars saopštio je da povlači televizijsku reklamu za čokoladicu „snikers“ u Velikoj Britaniji koja je izazvala kritike grupa za zaštitu prava gej osoba. U saopštenju kompanije iz Virdžinije navodi se da je reklama, u kojoj glumi Mister Ti, trebalo da bude komična i da je dobro primljena u Britaniji. Mars tvrdi da reklama nije snimljena da bi bila uvredljiva i da je povlači. Fondacija za ljudska prava kritikovala je reklamu i istakla da su u njoj upotrebljeni stereotipi o gej muškarcima. Ovo je drugi put u poslednjih godinu i po dana da je privatna kompanija morala da povuče reklamu nakon što je dobila žalbe da je reklama homofobična. U reklami za „snikers“ Mister Ti grdi čoveka koji se bavi brzim hodanjem da je „sramota za mušku rasu“.
Stokholm – Švedski proizvođač kamiona Skanija prijavio je rast profita za 51 odsto u drugom kvartalu čemu je doprineo rast proizvodnje, kao i povećane cene. Međutim, u saopštenju se navodi da ekonomska nestabilnost i visoke cene goriva i dalje utiču na porudžbine u Evropi. Neto profit u periodu april-jun povećan je na tri milijarde kruna (500 miliona dolara) dok je u istom periodu prošle godine iznosio dve milijarde kruna. Prodaja je povećana sa 20,9 milijardi kruna u drugom kvartalu 2007. na 23,9 milijardi kruna u istom kvartalu ove godine. Generalni direktor Skanije Leif Ostling izjavio je da su rezultati rekordni posebno ističući rast potražnje u Aziji, Latinskoj Americi, Rusiji i pojedinim bivšim sovjetskim republikama. Švedska kompanija saopštila je da će nastaviti da povećava proizvodne kapacitete, na 90.000 vozila godišnje do kraja ove godine i na 100.000 vozila do kraja 2009. godine. Očekuje se da će na kraju godine zarada Skanije biti viša nego u 2007. godini.
Moskva – Akcije ruskih kompanija nastavile su da beleže pad vrednosti u petak nakon iznenadnog odlaska direktora naftne kompanije TNK-BP iz Rusije i neočekivanih kritika premijera na račun kompanije za proizvodnju čelika. Indeksi Moskovske berze MICEX i RTS zabeležili su pad od pet odsto, a RTS se spustio ispod granice od 2.000 poena prvi put od marta. Nakon napada premijera Rusije Vladimira Putina na kompaniju Mechel u četvrtak, obimno trgovanje na Njujorškoj berzi oborilo je cenu akcija tog proizvođača čelika i uglja za skoro 40 odsto i smanjilo vrednost kompanije za pet milijardi dolara. Gubici su se u petak odrazili i na trgovanju u Rusiji. Putin je kritikovao kompaniju, koja je glavni snabdevač uglja za čeličane u Rusiji, da naplaćuje više cene za sirovine u svojoj zemlji nego u inostranstvu. On je tražio istragu o aktivnostima Mechela. U četvrtak je Rusiju napustio Robert Dadli, generalni direktor anglo-ruskog proizvođača nafte TNK-BP, tri dana pre isticanja vize. Rusija mu nije obnovila vizu zbog sumnje da nema validan radni ugovor. Dadli je rekao da je njegov odlazak posledica stalnih napada na kompaniju u poslednjih nekoliko meseci i odlučio da vodi kompaniju iz inostranstva. Ovi događaji uticali su na investitore što je dovelo do velike rasprodaje akcija u Rusiji među kojima dominiraju akcije u naftnim kompanijama. Mnogi analitičari su ubeđeni da država želi da preuzme kontrolu u kompaniji.
Vašington – Narudžbine fabrikama koje proizvode automobile, kućne uređaje i mašine porasle su u junu po najvišoj stopi u poslednja četiri meseca čime su premašena sva predviđanja. Odeljenje za trgovinu saopštilo je prošle nedelje da su narudžbine za dugotrajne proizvode povećane za 0,8 odsto prošlog meseca što je značajno bolje u odnosu na pad od 0,4 odsto koji su ekonomisti očekivali. To je najbolji rezultat od rasta zabeleženog u februaru od 1,1 odsto. Na njega je uticala povećana potražnja za mašinama i metalima kao što je čelik, kao i blagi rast potražnje u auto industriji pogođenoj problemima. Nove porudžbine za automobile i rezervne delove povećane su za 1,8 odsto što je najbolji rezultat u poslednjih 11 meseci. Ipak, ovo povećanje je samo kap u moru velikog pada tokom prethodnih meseci i ne posmatra se kao signal bilo kakvog dugotrajnijeg oporavka američkih proizvođača automobila. Njih su pogodile visoke cene energenata koje su uticale da se smanji kupovina veoma traženih vozila kao što su kamioni i sportski automobili. Ukupno je potražnja za transportnim sredstvima opala za 2,6 odsto jer je blagi rast potražnje za automobilima poništio veliki pad porudžbina za komercijalnim letelicama od 25,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari