Nemačka osiguravajuća kuća Alijanc objavila je da je u prvom kvartalu zabeležila pad profita od 65 odsto zbog teških uslova na tržištu koji su primorali kompaniju da otpiše 845 miliona evra zbog kreditne krize u SAD. Profit Alijanca u prvom kvartalu iznosio je 1,1 milijardi evra dok je u istom periodu prošle godine zaradio 3,2 milijardi evra.

Nemačka osiguravajuća kuća Alijanc objavila je da je u prvom kvartalu zabeležila pad profita od 65 odsto zbog teških uslova na tržištu koji su primorali kompaniju da otpiše 845 miliona evra zbog kreditne krize u SAD. Profit Alijanca u prvom kvartalu iznosio je 1,1 milijardi evra dok je u istom periodu prošle godine zaradio 3,2 milijardi evra. Alijanc je saopštio da je otpisao 845 miliona evra u delu kompanije koji se bavi bankarstvom. Kompanija je saopštila da je do pada dobiti došlo i zbog odluke da ne realizuje prihode od kapitalnih investicija zbog promenjivog tržišta kapitala, gde je prošle godine kompanija zaradila dve milijarde evra. Ukupni prihodi Alijanca pali su za šest odsto na 28 milijardi evra. „Iako vidimo manje tenzije kada je reč o cenama hipoteka u SAD, kao i oprezan oporavak tržišta kapitala, teško je predvideti kada će se završiti olujno vreme. Iako 2008. ostaje godina izazova, sve dok se zadrži ova klima, teže će biti da postignemo naš srednjoročni plan. Ostajemo optimisti i veoma smo dobro pozicionirani za povratak u normalne tržišne okolnosti“, izjavio je finansijski direktor Alijanca Helmut Perlet.
Sidnej – Centralna banka Australije korigovala je svoja predviđanja o stopi inflacije naviše i upozorila da će inflacija ostati visoka duži vremenski period. Ova korekcija sugeriše da će verovatno doći do povećanja kamatne stope. Očekuje se da inflacija u Australiji dostigne 4,5 odsto do sredine godine, što je znatno iznad planiranog okvira od dva do tri odsto. Banka smatra da će do kraja 2010. inflacija pasti na 2,75 odsto. U februaru, centralna banka očekivala je stopu inflacije od 3,5 odsto do sredine 2008. godine. U saopštenju centralne banke Australije ističe se i da će privredni rast u ovoj godini pasti na oko 2,25 odsto u odnosu na prošlogodišnji rast od 3,9 odsto. Analitičari procenjuju da je centralna banka na korak od povećavanja kamatnih stopa. Referentna kamatna stopa povećana je 12 puta od sredine 2002. godine. Federalni upravnik trezora Vejn Svon izjavio je da je duga serija povećanja kamatne stope usporila privredu Australije.
Tokio – Japan erlajns smanjio je troškove u četvrtom kvartalu fiskalne godine (januar-mart) u odnosu na isti period prošle godine zahvaljujući smanjenju troškova, ali očekuje i niži profit u tekućoj fiskalnoj godini zbog viših cena goriva i jake konkurencije. Najveći japanski avioprevoznik, zabeležio je gubitak od 3,53 milijardi jena (22,2 miliona evra) u poslednjem kvartalu što je bolje u odnosu na gubitak od 6,89 milijardi jena u istom periodu prošle godine. Prodaja je pala za 6,8 odsto, sa 567,8 milijardi na 529,2 milijardi jena (3,33 milijardi evra). Japan erlajns je najveći avioprevoznik u Aziji po prodaji, ali i najzaduženiji i pokušava da preokrene poslovanje smanjenjem broja zaposlenih, upotrebom letelica koje troše manje goriva, kao i fokusiranjem na poslovne putnike. Kompanija se bori da ponovo privuče putnike koji sve češće bukiraju karte kod rivala Ol Nipon Ervejza. Iako poslovni putnici donose prihode Japan erlajnsu, potražnja putnika u domaćem saobraćaju stagnira. Kompanija je ovu fiskalnu godinu završila sa zaradom od 16,9 milijardi jena (106,3 miliona evra), dok je prethodne fiskalne godine bila u „crvenom“ 16,2 milijardi jena. Međutim, u tekućoj fiskalnoj godini, koja će biti završena u martu 2009. godine, u Japan erlajnsu očekuju da će zabeležiti pad profita od 23 odsto i zaraditi 13 milijardi jena (81,8 miliona evra).
Dablin – Kompanija Diageo saopštila je da će investirati 650 miliona evra kako bi unapredila i konsolidovala proizvodnju piva „ginis“ u Irskoj, a u planu je da smanji broj zaposlenih za više od polovine. U planu je modernizacija pivare Sent Džejmsiz Gejt u Dablinu, kao i izgradnja druge pivare u okolini glavnog grada Irske. Planirano je da pogoni u Kilkeniju i Dandalku budu zatvoreni do 2013. godine, do kada bi trebalo da bude izgrađena druga pivara pored Dablina. Kapaciteti pivare u Voterfordu biće smanjeni dok pogon za flaširanje u Belfastu neće pretrpeti promene. Reorganizacija poslovanja u Irskoj značiće smanjenje broja zaposlenih sa 434 na 183, a u tu brojku uključeno je 100 radnika koji će biti zaposleni u novoj pivari kod Dablina, najavio je Geri O’Hejgen, direktor nabavke za Irsku u kompaniji Diageo. Modernizovana pivara Sent Džejmsiz Gejt, osnovana 1759. godine, proizvodiće „ginis“ za irsko i britansko tržište i biće namenjena za posete turista. Nova pivara biće najveća u Irskoj, a proizvodiće „ginis“ za izvoz. Realizacija plana oslobodiće zemljište u Dablinu, Kilkeniju i Dandalku, vredno oko 500 miliona evra, za novi razvoj, saopštili su u kompaniji Diageo.
Džakarta – Korporacija Majkrosoft fokusiraće se na razvoj sopstvenog biznisa u sferi oglašavanja i pretraživanja Interneta nakon što je povukla ponudu za preuzimanje pretraživača Jahu, najavio je u petak predsednik korporacije Bil Gejts. Majkrosoft nije predstavio alternativnu strategiju borbe protiv glavnog rivala u Internet biznisu, Gugla. Analitičari nagađaju kako će najveći svetski proizvođač softvera povećati udeo na tržištu vrednom milijarde dolara bez povezivanja s nekim pretraživačem. „Uvek smo osećali da bismo mogli i sami da uspemo i sada se fokusiramo na taj put. Standardna strategija za nas je da uposlimo velike inženjere i iznenadimo ljude time kako uspešno umemo da se takmičimo s kompanijom koja ima ogromnu prednost“, izjavio je Gejts u Džakarti. On je istakao da je Majkrosoft i dalje otvoren za ideju da preuzme neku kompaniju, ali nije hteo da kaže ima li potencijalnih kandidata kao što su sajtovi poput Fejsbuka u kojem Majkrosoft ima udeo od 1,6 odsto. Majkrosoft je izgradio sopstvenu platformu za reklamiranje na pretraživačima i kupio EJKVONTITIV, kompaniju za reklamiranje na Internetu za šest milijardi dolara, ali njegovo onlajn poslovanje u SAD stvara gubitke. Preko Majkrosofta se obavi samo 10 odsto Internet pretraživanja u SAD, dok Gugl pokriva 58 odsto pretraga, a Jahu 22 odsto. „Mi smo veoma rasprostranjeni u domenu softvera, ali je taj reklamni kolač veoma interesantna oblast za nas“, rekao je Gejts.
Detroit – Kompanija Dženeral Motors saopštila je da je promenjivo tržište nekretnina ubedilo menadžment da je pravo vreme da otkupi prostorije u kojima se nalazi njena centrala u Renesans centru u Detroitu za 626 miliona dolara (407,9 miliona evra), koje je do sada zakupljivala. Osim prostorija u kojima su se nalazile glavne kancelarije, Dženeral Motors je za 200 miliona dolara kupio i prostorije u obližnjem Pontijaku. Dženeral Motors se preselio u Renesans centar 1996. godine i uložio 500 miliona dolara u modernizaciju kompleksa, koji je tokom sedamdesetih izgradila kompanija Forda koja posluje u sektoru građevinarstva. Zakup je istekao 1.maja, a kompanija nije želela da obnovi ugovor. Portparolka Dženeral Motorsa Rene Rašid-Menem izjavila je da bi zbog okolnosti na tržištu nekretnina kompanija mogla da proda tek kupljene prostorije i da uđe u novi ugovor o zakupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari