Tojota, drugi svetski proizvođač automobila, gradi novu fabriku u Indiji kako bi povećala proizvodnju na važnom tržištu u razvoju. Kompanija će investirati 216 miliona evra u fabriku, koja bi sa radom trebalo da počne 2010. sa početnom proizvodnjom od 100.000 vozila godišnje, saopštila je Tojota.

Tojota, drugi svetski proizvođač automobila, gradi novu fabriku u Indiji kako bi povećala proizvodnju na važnom tržištu u razvoju. Kompanija će investirati 216 miliona evra u fabriku, koja bi sa radom trebalo da počne 2010. sa početnom proizvodnjom od 100.000 vozila godišnje, saopštila je Tojota. Fabrika će proizvoditi putnička vozila, uključujući „korolu“, kao i novi kompakt model. „Cilj izgradnje fabrike jeste da zadovolji sve veće potrebe mušterija u Indiji gde se motorizacija širi veoma brzo“, navodi se u saopštenju Tojote. Kompanija već ima fabriku blizu grada Bangalora, koja je izgrađena 1997. kao zajednička firma Tojote i Kirloskar grupe. Ta fabrika, koja pravi „korole“ i „inova“ minikombi, prošle godine proizvela je 52.000 vozila. Sa drugom fabrikom, ukupna proizvodnja Tojote u Indiji biće povećana na oko 160.000 vozila. Tojota se agresivno širi po celom svetu jer se suočava sa stagnacijom tržišta u Japanu. Predsednik kompanije Katsuaki Vatanabe izjavio je da bi Tojota uskoro trebalo da donese odluku o proizvodnji takozvanih „lou kost“ (jeftinih) automobila na čijem razvoju već rade mnogi svetski proizvođači kako bi privukli sve veću srednju klasu u zemljama poput Indije.
Pariz – Tražnja za naftom će padati tokom narednih meseci zbog globalnog privrednog usporavanja, ali bi cene nafte i dalje mogle da ostanu visoke zbog neizvesnosti u isporukama, saopštila je u petak svoja predviđanja Međunarodna agencija za energetiku (IEA). IEA, koja je smeštena u Parizu, smanjila je projekciju dnevne potražnje za naftom u 2008. za 310.000 barela, na 87,2 milijardi barela. Pad tražnje u bogatim zemljama doneo je i pad cena nafte, koje su se u petak spustile ispod 110 dolara za barel u Aziji. IEA izvestila je i o padu isporuka nafte u martu za 100.000 barela dnevno. Izveštaj predviđa da će u aprilu i maju isporuke biti veće od tražnje, ali dodaje da sličan višak tokom prošle godine nije doneo smanjenje cena. Sabotaže na naftovodima u Nigeru i Iraku, kao i štrajk u Gabonu poslednjih nedelja „ilustruju potencijale za povećanje rizika u segmentu isporuke“, navodi se u izveštaju. Ministar za naftu Saudijske Arabije Ali Naimi izjavio je prošle nedelje da cene nafte ne rastu zbog manje isporuka. „Smatram da se prave zalihe. Svet proizvodi više nafte nego što koristi“, rekao je Naimi.
Šangaj – Kineski uvoz nafte dostigao je rekordnih 17,3 miliona tona u martu, saopštila je vlada te zemlje. Tako je Kina preuzela poziciju Japana i postala drugi najveći svetski uvoznik sirove nafte. Količina od 17,3 miliona tona jednaka je uvozu više od četiri miliona barela nafte dnevno. Kina uvozi skoro 50 odsto nafte koju koristi. Sjedinjene Američke Države, koje uvoze oko 10 miliona barela nafte dnevno, daleko su na prvom mestu na listi najvećih uvoznika. Japan je u februaru uvozio 4,4 miliona barela dnevno. U prvom kvartalu kineski uvoz nafte bio je veći za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Vrednost uvoza povećana je za 91 odsto i dostigala je iznos od 30 milijardi dolara, zbog rasta cena nafte. Neočekivani pad u zalihama nafte i benzina u SAD podigao je cene nafte na rekordnih 112,21 dolara za barel sredinom prošle nedelje. Cene nafte tokom većeg dela marta držale su se iznad 100 dolara s obzirom na to da je slab dolar terao investitore da kupuju čvrstu robu poput nafte i zlata kako bi se odbranili od inflacije. Najveće kineske državne energetske kompanije kupuju imovinu i šire poslovanje izvan zemlje kako bi država izašla u susret povećanoj tražnji za gorivom (rast oko 12 odsto prošle godine).
Singapur – Ekonomski stimulativni paketi koji za cilj imaju borbu protiv globalnog privrednog usporavanja trebali bi da sadrže i podsticaje za smanjenje emisije ugljenika jer bi to pomoglo borbi protiv globalnog zagrevanja, kao i stvaranju radnih mesta, ocenio je visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija. Izvršni direktor Programa UN za zaštitu životne sredine Akim Štajner izjavio je da postoji „jasan rizik“ da će privredno usporavanje ograničiti mogućnost kompanija i zakonodavaca da se bore sa promenom klime. Ugljen-dioksid je jedan od gasova za koje se smatra da su najveći „krivci“ za globalno zagrevanje. Pojedini stručnjaci za klimatske promene zabrinuti su da svet ne može da finansira borbu protiv zagrevanja sve dok su finansijska tržišta u krizi, a SAD preti recesija. Štajner priznaje da će sužavanje tržišta ostaviti kompanijama manje kapitala za investiranje u čiste tehnologije i istraživanje. Takođe, vlade sa skromnim resursima verovatno će se više fokusirati na kratkoročne mere nego na dugoročne strategije. Ipak, nije sve tako crno, smatra Štajner i tvrdi da bi projekti privrednog oporavka mogli da sadrže i mere za razvoj čistijih tehnologija i upotrebu obnovljive energije. On je pomenuo uvođenje povećane efikasnosti grejanja u Nemačkoj kao primer kako vlade mogu da stimulišu privredu, a da u isto vreme smanje štetu za klimu. Nemačka daje godišnje subvencije u iznosu od 500 miliona evra za vlasnike starih zgrada koji uvedu novi sistem grejanja.
Madrid – Stopa inflacije u Španiji nastavila je da raste u martu i dostigla iznos od 4,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštila je vlada te zemlje. Tokom marta inflacija je porasla za 0,9 odsto, a mesec dana ranije 0,2 odsto. Prema računanju na nivou EU, martovska godišnja inflacija u Španiji iznosila je 4,6 odsto. Cene širom evro zone rastu poslednjih meseci zbog povećanih cena goriva i hrane. Posledice su posebno vidljive u Španiji jer hrana ima veći udeo u potrošačkoj korpi te zemlje, kao i zato što je Španija više zavisna od uvoza nafte u odnosu na druge države. IZVOR: AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari